RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Зниження зарплати через війну: хто має право на фінансову допомогу

Право на допомогу по частковому безробіттю в Україні мають всі громадяни, що втратили частини заробітку через зупинення чи скорочення виробництва продукції, виконання робіт або надання послуг з декількох причин.

Про це детально розповідає юридичний порадник для ВПО у Facebook.

Читайте також: Мільйони без роботи: що відбувається на ринку праці України

Згідно Постанови Уряду від 21.06.2022 № 702, допомогу по частковому безробіттю можуть отримувати працівники та ФОП, якщо втратили частину свого заробітку через зупинення або скорочення діяльності у зв'язку з:

  • проблемами економічного або технологічного характеру;
  • виникненням надзвичайної ситуації;
  • введенням надзвичайного або воєнного стану в країні;
  • встановленням карантину.

Тому зупинення (скорочення) діяльності не має бути сезонним або лише через організаційно-виробничих причин.

Умовами для отримання такого виду безробіття:

  • ФОП повинні мати рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу ФОП у +30 % на місяць;
  • Для працівників - зупинення (скорочення) діяльності повинно охопити не менш як 20 % чисельності працівників, якщо рівень скорочення тривалості робочого часу та зарплати становить +30 % на місяць;
  • Роботодавець, у тому числі ФОП, за останні пів року до місяця, в якому відбулось зупинення (скорочення) діяльності, має виплатити ЗП та сплатити єдиний та страхові внески за кожного працівника або ЄСВ "за себе", якщо співробітників немає. У разі наявності пільги на сплату ЄСВ, враховується 180 календарних днів до пільгового періоду.

Водночас допомогу по частковому безробіттю не можна отримати, якщо є такі обставини зупинення (скорочення) діяльності:

  • Якщо роботодавець або ФОП перебуває у процесі припинення юридичної особи, припинення підприємницької діяльності, визнаний банкрутом, стосовно нього порушено справу про банкрутство або перебуває у процесі санації.
  • Якщо у роботодавця або ФОП за останні пів року до місяця, в якому відбулось зупинення (скорочення) діяльності, є заборгованість із виплати ЗП та/або із ЄСВ хоча би за одного працівника, або ЄСВ "за себе", якщо співробітників немає.
  • Якщо працівник відмовився від тимчасового переведення на підходящу роботу на повний робочий день або тиждень, працює за сумісництвом, проходить альтернативну, невійськову службу, перебуває у простої або відпустці без збереження ЗП або має призупинений на період воєнного стану трудовий договір.

Допомогу можна отримати на строк зупинення (скорочення) діяльності до 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) діяльності. Максимальна сума допомоги - 3 350 гривень на місяць.

Щоб отримати її, необхідно звернутися до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності. Але подавати заяву треба не пізніше 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.

Нагадаємо, безробітні українці можуть отримувати по 6700 гривень на місяць. "Апостроф" писав, що для цього потрібно.