RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Заробітчан буде більше? Прогноз щодо ринку праці в Україні після війни

Не варто думати, що коли закінчиться війна, на Україну як з рогу достатку посипляться всі блага світу і навіть якщо буде прийнято якийсь аналог "Плану Маршалла" для нашої країни, а Росію змусять заплатити офіційному Києву сотні мільярдів доларів у вигляді репарацій, все одно спочатку буде дуже важко. Економіку доведеться буквально підіймати з руїн, і на те, щоб досягти хоча б довоєнного рівня, підуть роки. Це ж стосується й зайнятості населення.

Керівник аналітичного спрямування мережі "АНТС" Ілля Несходовський не згоден з популярною думкою, що після війни люди відразу почнуть масово повертатися з-за кордону.

Читайте також: Робота для українців у Польщі: де шукати і що потрібно знати

За його словами, багато наших громадян затримаються хоча б на якийсь час, оскільки діти пішли до дитячих садків та шкіл, а ті, що старші, — вступили до університетів.

До того ж у багатьох дорослих вже є робота, і далеко не всі будуть готові одразу розірвати трудові контракти.

"Багато хто може і повертатиметься, але, якщо у них тут не буде житла і роботи, вони відкладатимуть повернення додому ", - каже експерт.

Більше того, до своїх родин у Європі після скасування військового стану та загальної мобілізації можуть виїхати чоловіки. Особливо, якщо не зможуть знайти потрібну роботу на батьківщині. Про це свідчать і дані опитувань, проведених серед українських біженців.

Як розповіли "Апострофу" представники Міграційної платформи EWL, майже половина українців, які зараз перебувають у Німеччині та Польщі, збираються залишитись у цих країнах працювати як мінімум ще на рік після закінчення війни.

При цьому, як зазначив Ілля Несходовський, слідом за працівниками можуть емігрувати і підприємства, оскільки до об'єктивних повоєнних проблем додасться і перманентна проблема України – відсутність сприятливого бізнес-клімату: "Вже є чудові пропозиції у Польщі, Чехії, загалом, у Східній Європі, яка нам ментально близька".

З одного боку, від'їзд (з урахуванням тих, хто залишив країну під час війни) мільйонів громадян пом'якшить вплив безробіття всередині країни.

З іншого боку, споживчий ринок, який і так уже сильно стиснувся, стане ще меншим, що гальмуватиме відновлення економіки і, як наслідок, не сприятиме збільшенню зайнятості населення.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Мільйони без роботи: що відбувається на ринку праці України"