RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

На пенсію - достроково: хто з чоловіків має право на пільги під час війни

Аби вийти на заслужений відпочинок у 2023 році, пенсіонеру необхідно досягти 60 років та мати 30 років стажу, для підтвердження чого можна узяти онлайн довідку, але під час дії воєнного стану деякі категорії громадян можуть достроково вийти на пенсію.

Про це інформує БФ "Право на захист".

За загальним правилом право на пенсію за віком мають чоловіки – після досягнення 60 років і за наявності стажу роботи не менше 25 років.

Читайте: Пенсії можуть "заморозити": що зробити, щоб не втратити виплати

Хто має право на пенсію за віком на пільгових умовах під час дії воєнного стану

Працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

За відсутності стажу роботи, у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності стажу роботи: з 1 квітня 2023 року по 31 березня 2024 року - не менше 24 років 6 місяців у чоловіків.

Працівникам, які не мають стажу роботи з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого загального стажу роботи пенсії за віком на пільгових умовах призначаються зі зменшенням пенсійного віку: чоловікам - на 1 рік за кожний повний рік такої роботи.

Працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах зі шкідливими та важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

За відсутності стажу роботи, у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності стажу роботи: з 1 квітня 2023 року по 31 березня 2024 року - не менше 29 років 6 місяців у чоловіків.

Працівникам, які не мають стажу роботи зі шкідливими й важкими умовами праці, передбаченого абзацом першим цього пункту, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого загального стажу роботи пенсії за віком на пільгових умовах призначаються зі зменшенням пенсійного віку: чоловікам - на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи.

Трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

За відсутності стажу роботи, у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності стажу роботи: з 1 квітня 2023 року по 31 березня 2024 року - не менше 29 років 6 місяців.

Водії міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) і великовагових автомобілів, зайнятих у технологічному процесі важких і шкідливих виробництв, після досягнення 55 років і при стажі роботи: для чоловіків - не менше 30 років, у тому числі на зазначеній роботі не менше 12 років 6 місяців.

За відсутності стажу роботи, у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності: з 1 квітня 2023 року по 31 березня 2024 року - не менше 29 років 6 місяців у чоловіків.

Також, окремі категорії працівників мають право на достроковий вихід на пенсію. Перелік категорії професій та вимог до страхового стажу для виходу достроково на пенсію зазначено у ст.ст. 53, 54, 55 Закону.

Відповідно звернення за призначенням пенсії може здійснюватися у будь-який час після виникнення права на пенсію.

Отже, якщо чоловік досяг пенсійного віку та має необхідний страховий стаж на посадах, робота на яких дає право виходу достроково на пенсію, то він має право під час воєнного стану звернутися до органу Пенсійного фонду за призначенням пенсії. Звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-якому органі Пенсійного фонду незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що військові, які вийшли на пенсію після 2018 року, можуть збільшити виплати майже на 50%.

Вас також може зацікавити:

Страховий стаж: що потрібно знати українцям під час оформлення – роз'яснення ПФУ

Українці можуть повторно сплатити добровільний внесок до пенсії: що потрібно знати

Цей прийом допоможе збільшити розмір пенсії: експерти звернули увагу на один нюанс