RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Тарифи на комуналку незаконні? Експерт "розклав по полицях" рішення суду

В Україні один із судів фактично визнав більшість тарифів на комунальні послуги незаконними, оскільки сформовані на основі даних, які не відповідають дійсності.

Про це розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко у соцмережі Facebook.

Читайте також: Платіжки за газ під час війни: як українці можуть списати накопичені борги

За словами експерта у сфері ЖКГ, йдеться про рішення Зіньківського суду у Полтавській області, який став на бік споживачів комунальних послуг та відмовив місцевому облгазу у стягненні боргу у 7,4 тис. грн з клієнта.

"В Полтавській області суд прийняв рішення, яке може кардинально вплинути на відносини між споживачами та монополістом. Зіньківський суд відмовив газопостачальній компанії Полтавагаз в стягненні боргу 7,4 тис. грн зі споживача...", - написав він

Експерт ознайомився з деталями справи, з яких випливає, що мережі, якими користується Полтавагаз, жодного відношення до нього не мають, і, не надано документи на право власності мережами.

"Тобто фактично, вони використовували мережі, які їм не належать, які громади побудували за власний рахунок, вони не поставили їх на баланс, а фактично ними тільки користувалися. І можна подавати на Полтавагаз до суду витребувати кошти за користування мережами. І, уявіть собі, це в масштабах країни. І подібна ситуація в багатьох містах та селах, і не тільки з газовими мережами", - зауважив Попенко.

Він навів приклад з "Київміськводоканалом", який користується мережами, до яких немає жодного відношення, і не хоче брати до себе на баланс, бо вони вкрай поганому стані. Як приклад, мікрорайон Бортничі м. Києва або КП "Київтеплоенерго", які достеменно не знають довжину власних теплових мереж.

"А уявіть собі в межах України весь цей безлад. І, як це впливає на нарахування тарифів. Фактично тарифи на розподіл газу, транспортування тепла та гарячої води нараховуються з довідника "Стеля", бо ніхто не знає точної довжини мереж. І нарахування тарифів абсолютно незаконні, бо по факту не відповідають дійсності", - повідомив він.

Раніше ми писали, які сім категорій мають право на пільги на оплату газу.

  • Вас також може зацікавити:

Процедуру оформлення субсидій хочуть спростити: подробиці нововведення

Чи можуть призначити субсидію за наявності авто: українцям пояснили важливий нюанс

Що буде з пільгами на комуналку після підвищення тарифів: українцям дали пояснення