RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Платіжки за газ під час війни: як українці можуть списати накопичені борги

Українці, яким через війну довелося виїхати з країни, тимчасово змінити своє постійне місце проживання, або ж їх будинок взагалі знищений, скаржаться, що їм приходять платіжки за газ, який вони фактично не споживають.

Про це пише УНІАН.

Читайте: Як повернути переплату за газ старому постачальнику: "Нафтогаз України" дав пояснення

За словами юриста в енергетичній сфері Олега Бакуліна, якщо людина якийсь час не жила в своїй оселі, вона у будь-який момент зможе подати покази лічильника, підтвердивши їх відповідним фото. У такому випадку газова компанія змушена буде зробити перерахунок. Проте, незалежно від фактичного місця проживання, за розподіл газу все одно доведеться регулярно сплачувати.

Складніше з цим питанням буде розібратись з боргами людям, помешкання яких не обладнані приладами обліку й для яких нарахування за газ здійснюються з розрахунку на кількість мешканців.

У такому випадку споживач повинен документально довести, що не проживав за адресою, на які надходили платіжки, у період нарахувань. "Зробити це можна за допомогою довідки, що людина не проживала за цією адресою від певної дати і надати її газорозподільчій компанії", - пояснив юрист.

Також експерт зазначив, що якщо будинок був зруйнований внаслідок бойових дій чи теракту, оператор газорозподільчих мереж точно про це знає, і він має повідомити про це постачальника, щоб той не нарахував споживачу гроші за газ.

"Якщо оператор ГРМ добросовісний, то він знає, що в цьому будинку немає газопостачання тому, що він його припинив і фізично заглушив трубу. Оператор знає, що людина не споживає", - пояснив експерт.

Проте, виключно про всяк випадок, щоб згодом не з’ясовувати цю проблему з постачальником газу, клієнту можна отримати довідку від ДСНС або Національної поліції, які документують наслідки на місці трагедії, про те, що будівлю зруйновано й надати її газопостачальній компанії.

Як правило, газовикам можна відправити документ фізичним поштовим листом або ж електронним листом із використанням цифрового підпису. Але іноді представники газових компаній можуть вимагати фізичної присутності особи.

Нагадаємо, що у газопостачальній компанії "Нафтогаз" запевняють, що не мають намірів підвищувати тарифи на "блакитне паливо" у 2023 році.

  • Вас може зацікавити:

Субсидії на оплату газу: сім категорій, які мають право на пільги

Найбільший постачальник газу запропонував знижку під час оплати: що потрібно знати українцям

Українцям в платіжках за газ вказують суми "з повітря": в Нафтогазі дали пояснення