RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Хто в Україні має три місяці, щоб оформити пенсії: названа категорія

Звернення за призначенням пенсії може проводитися будь-коли після виникнення права на пенсію, але днем звернення громадян за призначенням пенсійних виплат вважається день прийняття органом Пенсійного фонду відповідної заяви з необхідними документами.

Про це нагадали у ПФУ.

Читайте: Нові правила індексації пенсії: як будуть вираховувати виплати в 2024 році

"24 вересня 2023 року мені виповнилося 60 років. Хотіла подати документи, але представник сервісного центру, переглянувши мою трудову книжку, повідомила, що для підтвердження стажу мені потрібно надати довідку для підтвердження стажу з 1984 по 1990 роки. Щоб дістати цю довідку, мені потрібен мінімум місяць. З якого числа мені буде призначено пенсію?", – запитує жінка у ПФУ.

Там відповіли, що згідно зі статтею 45 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", звернення за пенсією відбувається протягом трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку, а сама пенсія призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.

При цьому, днем звернення за призначенням пенсії вважається день ухвалення органом ПФУ відповідної заяви. Тобто, якщо громадян при оформленні пенсії встигне подати заяву до закінчення трьох місяців після досягнення 60 років, то пенсію призначать наступного дня, після дня народження. Якщо ж людина не встигне надати увесь необхідний пакет документів, то пенсійні виплати призначать пізніше, тобто частина виплат буде втрачена.

Нагадаємо, що українці пенсійного віку, які перебувають за кордоном, повинні пройти фізичну ідентифікацію, щоб відновити припинені виплати.

  • Вас може зацікавити:

Оформлення пенсії військовим: повний список документів, які треба подати

Чотирьом категоріям українців підвищать пенсії: коли і на скільки збільшать виплати

Скільки треба мати стажу, щоб вийти на пенсію у 2024 році: до чого готуватися українцям