RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Нові правила індексації пенсії: як будуть вираховувати виплати в 2024 році

У Міністерстві соцполітики розповіли про запровадження бальної системи для обрахунку пенсійних виплат у 2024 році.

Про деталі новації повідомила очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович в інтерв'ю Forbes.

Читайте також: На пенсії і освіту грошей не вистачає: що треба знати про витрати України і допомогу західних партнерів

За її словами, головна особливість полягає у тому, що під час бальної системи нарахування будуть брати до уваги два критерії – кількість років, відпрацьованих людиною, та суму сплачених внесків. Після чого порівняють заробітну плату із нинішньою середньою зарплатою. Якщо дорівнюватиме – 10 балів, якщо менше – 8 балів, якщо ж більше – 12 балів. Бали будуть сумуватися за всю кількість років.

Відповідно до такої системи, якщо людина має 35 років страхового стажу, то її пенсія не може бути меншою за 40% від обсягу заробітку.

"Найменша індексація буде у людей, які вийшли на пенсії в останні три роки, бо їхні виплати відповідають ринку. На відміну від людей, які отримали пенсію у 2000-х роках. Якщо дуже спрощено, то людина отримує пенсію за формулою, де базою для нарахування пенсії є середня зарплата за останні три роки. Індексація пенсій проводиться на рівень інфляції відповідно до останніх трьох років. Тобто системно занижували пенсію такій категорії громадян. І в результаті в нас є люди, які отримують 2500 грн. А люди з таким самим стажем, які вийшли у 2019 році, отримують 5000 грн. Звісно, ідеальний варіант проіндексувати пенсії всім, але на це потрібно близько 300 млрд грн. Це шалені гроші. В нас у 2024-му закладено лише 100 млрд грн", - пояснила Жолнович

У зв'язку з цим планують "підтягнути" виплати тих пенсіонерів, які зараз отримують найменше. Частка таких пенсій - близько 60%.

Також міністр розповіла про доцільність перерахунку виплат для тих категорій осіб, у яких пенсії й без того великі. Зокрема, йдеться про суддів та прокурорів. Вона розповіла, що існує міжнародна практика щодо захисту таких категорій людей. Однак, зважаючи на економічну ситуацію в Україні, у відомстві обмірковують, як бути з надбавками до спецпенсій.

"У спеціальних пенсіях виокремлюватимемо страхову частину, яка обраховуватиметься балами. Зараз діє обмеження по індексації у 1500 грн. У кожній країні є політика щодо підтримки певних категорій, таких як військові, держслужбовці, судді, правоохоронці тощо. Бо вони несуть посилений тиск впродовж своєї діяльності. Думаємо над тим, як можна працювати з тими надбавками до спеціальних пенсій, виходячи з економічної ситуації в країні. Але цей дизайн на початковому етапі", - наголосила очільниця Мінсоцполітики.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки треба мати стажу, щоб вийти на пенсію у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Можна втратити до половини пенсії: українцям зробили важливе попередження

В Україні запровадять бальну систему для пенсіонерів: що потрібно знати

Скільки планують виділити на пенсіонерів у 2024 році: названо неймовірну суму