RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Відключення світла можуть бути і без обстрілів РФ: до чого готуватися українцям

У Комітеті з енергетики Верховної Ради припускають, що планові відключення електроенергії в Україні можуть початися в листопаді цього року.

Про це розповів член профільного комітету Сергій Нагорняк, пише "Телеграф".

Читайте також: Операція "Адаптація": що буде з енерго­постачанням України взимку

Він вважає, що планові відключення невдовзі можуть розпочатися навіть без масованих російських атак на інфраструктуру на тлі дефіциту електроенергії, якщо зміниться погода.

Саме йдеться про планові відключення в областях. Тоді як глобальний блекаут він виключає навіть у разі обстрілів з боку РФ. Через це українцям слід готуватися до періодичної відсутності електрики.

"Навіть якщо не буде жодних обстрілів ракетами та дронами, з великою ймовірністю у нас будуть обмеження. Можу припустити, що планові обмеження будуть уже в листопаді... Завдяки тому, що сьогодні залишається сонячна погода, нас рятують сонячні панелі... Я можу прогнозувати, що будуть планові відключення. Це навіть за відсутності обстрілів. Якщо будуть обстріли – тим більше. Обстріли ми очікуємо за балансуючими потужностями", – пояснив він.

Торік країна зіткнулася з одним цілковитим блекаутом, "коли вся енергосистема лягла" після обстрілу підстанцій біля Хмельницької АЕС. У 2023 році ситуація інша, каже він.

"Тоді у нас стався блекаут по всій системі, тому що були великі перепади споживання, а генерація автоматично відключилася. Зараз енергетики розробили все так, що під час повітряних атак Україна фактично ділиться на невеликі півострови енергосистеми. Це дозволяє балансувати. Якби навіть відбувалися аварійні відключення та блекаути, то вони були б у в певних регіонах, а не по всій країні", – додав Сергій Нагорняк.

Нагадаємо, голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов раніше заявляв, що до кінця опалювального сезону в Україні не підвищуватимуть ціни на газ для побутових споживачів.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні помітно подорожчала риба: які зараз ціни

Росія поширює брехню: в Україні попередили щодо блекаутів

В Україні стартував опалювальний сезон: де почали вмикати тепло і де ще доведеться чекати