RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Залишилося мало часу: пенсіонери можуть втратити виплати, якщо не виконають вимогу ПФУ

З 8 грудня набули чинності правила обов'язкового проходження ідентифікації пенсіонерів-переселенців, які набули статус ВПО до 24 лютого 2022 року – відтепер це можна зробити не лише особисто, але й дистанційно.

Як саме відбуватиметься ідентифікація пенсіонерів через відеозв’язок, роз’яснює експерт з пенсійної справи, журналіст Сергій Коробкін на Youtube-каналі.

За його словами, задля отримання пенсії на картку Ощадбанку, пенсіонери повинні були щонайменше раз на пів року проходити відповідну ідентифікацію. Під час карантину цю норму призупинили, а влітку, після його закінчення, знову відновили. Наразі, до кінця року ідентифікацію знову необхідно пройти, аби продовжувати отримувати пенсійні або соціальні виплати з Нового року.

Основними способами проходження ідентифікації є:

  • особисто завітати до Пенсійного фонду;
  • підійти до будь-якого відділення Ощадбанку;
  • або ж, відтепер, зробити це дистанційно.

При собі необхідно мати:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • картка, на яку нараховується пенсія або соцдопомога.

При цьому, людям, яким нараховується допомога на проживання, проходити ідентифікацію не потрібно.

Читайте також: Надбавки і доплати до пенсій: хто може отримати до 4200 гривень

Так, аби пройти відеоідентифікацію, необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду, сформувавши за допомогою "Дії" електронний кваліфікований підпис. Проте ця функція розповсюджується лише на тих, у кого є паспорти нового зразка - біометричні паспорти.

Окрім цього, ідентифікацію можна пройти по відео. Для цього, знову-таки, потрібно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду, залишити заявку та заповнити електронний бланк. Після цього призначається дата проведення ідентифікації протягом періоду від 10 до 30 днів від дати подання заяви. Час узгоджується безпосередньо з пенсіонером.

Також домовитися про цю ідентифікацію можна за номерами телефонів контакт-центру Пенсійного фонду.

Відео конференц-зв'язок проводиться шляхом застосування месенджерів або певних комп'ютерних програм - пенсіонер може самостійно обрати найзручніший для себе спосіб. Передбачається, що процедура буде займати близько 20 хвилин. Під час відеозв'язку пенсіонер повинен буде показати свій паспорт або посвідчення особи. При цьому працівник задаватиме багато уточнювальних питань, аби пересвідчитися, що це саме та особа, яка є насправді. Всі ці дані після цього обробляються і лише потім ухвалюється остаточне рішення, про яке повідомляють пенсіонеру.

Раніше ми розповідали, що кому в Україні підвищать пенсії у 2024 році.

  • Вас може зацікавити:

У пенсіонерів є лише 10 днів: що треба зробити, щоб не втратити виплати

Є час до 31 грудня: що треба зробити пенсіонерам та ВПО, щоб не втратити виплати

Страховий стаж 2024: скільки років має бути для виходу на пенсію