RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Страховий стаж 2024: скільки років має бути для виходу на пенсію

У Пенсійному фонді нагадують, що наступного року в країні мають посилитися вимоги щодо виходу на "заслужений відпочинок" за віком. Знадобиться більша кількість страхового стажу, щоб претендувати на пенсію.

Про це інформують у ПФУ.

Читайте також: Нові правила індексації пенсії: як розраховуватимуть виплати у 2024 році

За словами представників відомства, з 1 січня 2024 року для виходу на пенсію за віком у 60 років потрібно буде на один рік більше стажу - 31 рік.

Якщо у шістдесятирічних не вистачає стажу, то можна скористатися правом виходу на пенсію у 63 роки. За таких умов потрібно мати 21 рік стажу. Якщо немає такої кількості, тоді на пенсію громадянин зможе претендувати аж у 65 років. Для цього треба мати стажу від 15 до 20 років.

У разі, якщо у громадянина немає й 15 років стажу, то він не зможе отримати пенсію. За чинним законодавством, в таких випадках, починаючи з 65 років держава гарантує лише "соціальну допомогу".

У ПФУ наголошують, що до 2028 року тривалість страхового стажу щороку збираються підвищувати. Таким чином, щоб мати право на пенсію у 60 років, людині потрібно буде мати 35 років стажу. Також з 2028-го пенсію призначатимуть незалежно від віку, якщо в людини є щонайменше 40 років страхового стажу.

Раніше "Апостроф" писав, як розрахувати розмір пенсії самостійно.

  • Вас також може зацікавити:

Справедлива індексація: у чому суть нових правил підвищення виплат, які готують для українців

В Україні запровадять бальну систему для пенсіонерів: що потрібно знати

Скільки планують виділити на пенсіонерів у 2024 році: названо неймовірну суму