RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Чому військові купують все за свій кошт: Мінфін здивований, але не знає, де брати гроші

Голова Міністерства фінансів Сергій Марченко стверджує, що держава щодня надає сектору безпеки та оборони 5 мільярдів гривень. З огляду на це, він здивований, чому військові мають проблеми із забезпеченням.

Про це він розповів в інтерв'ю для Forbes.

Читайте також: Чи вирішить новий закон проблему мобілізації в Україні: коментар юриста

Чому військові купують речі самотужки

За його словами, питання залишається відкритим, чому армія досі купує потрібні речі за власні кошти та покладається на волонтерів.

"Щодня ми витрачаємо на сектор безпеки та оборони 5 млрд грн. Протягом кожного дня війни", - зауважив він.

Також виділяють кошти місцеві бюджети та органи місцевого самоврядування. Їхні річні можливості оцінюються у 15-20 млрд.

"Тобто якщо всі органи місцевого самоврядування, всі мери скинуться, вони на чотири дні війни нам дадуть можливість продовжити. За всієї поваги до волонтерів, жодні інші неурядові організації і близько не стоять з можливостями держави щодо забезпечення Збройних Сил", - повідомив міністр.

Також він переконаний, що на військових складах має бути достатньо спорядження та озброєння, тому необхідно звертатися з такими питаннями до конкретних виконавців.

"Мені важко коментувати речі, які я сам не розумію. Я сам не розумію, чому ми досі забезпечуємо складчину військовослужбовців", - заявив він.

Чи будуть кошти на домобілізацію

Також Марченко повідомив, що Міністерство фінансів має дуже багато питань щодо посилення мобілізації. Йдеться про терміни, плани та прогнозну чисельність осіб. Ситуація з фінансами на сьогодні доволі складна, адже внутрішній потенціал фінансування військових потреб армії вже вичерпався.

Він вважає, що для початку Генштаб та Міноборони мають знайти підходи у даному питанні та запропонувати рішення, як оптимізувати чинні витрати. Їх збільшувати немає за рахунок чого.

"Якщо нам потрібно буде їх знайти, то нам потрібно розуміти в часі - їх потрібно знайти вже сьогодні, чи це березень-квітень-травень, можливо, друге півріччя. Тобто мені потрібна картина, як міністру, тоді можна буде говорити про забезпечення цих потреб", - розповів голова Мінфіну, наголосивши, що у такому разі доведеться шукати додаткові доходи та джерела фінансування.

Конкретних цифр, в яку суму обійдеться бюджету додаткова мобілізація, зараз немає, адже немає чітко сформованого розуміння потреб з боку відповідальних структур. Сам він також не володіє такою інформацією.

При цьому вважає "досить коректними" розрахунки, що мобілізація до 500 тисяч людей обійдеться у додаткові 500 млрд грн. Таку суму озвучив днями президент Володимир Зеленський. Марченко назвав це "спрощеним підходом", який базується на поточній кількості війська (понад 1 млн людей) і розмірі фонду грошового забезпечення (1 трлн гривень).

"Але банальне додавання тут не працює. Виникають питання: які підрозділи ми забезпечуємо, чому, ми фінансуємо по фактичній чисельності чи плановій, вони забезпечені всім іншим, чи ці додаткові 500 тис. - щоб замістити існуючі підрозділи чи для створення нових? Відповіді на ці питання у мене немає", - сказав Марченко.

Водночас, міністр поки що не бачить потреби для перегляду державного бюджету на наступний рік через заплановане посилення мобілізації.

Також переконаний, що за один день розширити армію на 500 тисяч осіб неможливо, тому процес розтягнеться в часі.

"Багато питань є, і я в останню чергу хотів би говорити про гроші й потреби. Бо ми можемо подумати про гроші, але нам потрібен план. Буде план - буде розмова", - резюмував голова Міністерства фінансів.

Нагадаємо, у Міністерстві фінансів і Національному банку оптимістично сприймають ситуацію з відновленням бюджетного фінансування з боку Сполучених Штатів. Проте розробили план на випадок відсутності коштів від США.

  • Вас також може зацікавити:

Наскільки сильно може подорожчати долар: прогноз курсу валют до кінця року

Рада ухвалила держбюджет на 2024 рік: основні цифри

Долар від МВФ: яким буде курс гривні після війни