RU  UA

Чи вирішить новий закон проблему мобілізації в Україні: коментар юриста

Необхідність ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію назріла в країні давно. Однак, є низка факторів, через які навряд чи він буде здатен чітко регламентувати її порядок.

Так прокоментувала проєкт закону №10378, внесений урядом до Верховної Ради, в ефірі Апостроф TV адвокатка Катерина Аніщенко.

Читайте також: "Тимчасові заходи" для ухилянтів: чи будуть банки блокувати картки українців

Вона зауважила, що відповідний документ був необхідний давно, оскільки дуже багато фіксувалося порушень прав громадян, яких примусово мобілізують, зокрема, заштовхуючи в машини чи то "Швидкої допомоги", чи в інший транспорт, і примусово ведуть до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

"Але говорити про те, що він буде чітко регламентувати порядок мобілізації і буде виконуватися на території України, - дуже складно якісь робити прогнози, оскільки вказаним законопроєктом передбачаються зміни до низки законів України, які вже діють. Зокрема це Кодекс законів про працю, це закон України про мобілізацію і про військову службу, і взагалі до закону України про місцеве самоврядування. Тому вдосконалити його і впровадити в життя буде дуже складно. Це вимагає не лише фінансування з боку держави, а й взагалі врегулювання деяких питань, зміни яких пропонується внести цим законопроєктом. Чесно, вивчивши цей законопроєкт, я розумію, що питань суттєво він не вирішить. А, навпаки, можливо, навіть збільшить", - переконана експерт.

За її словами, у разі ухвалення законопроєкту, передбачено обов’язок особи військовозобов’язаного віку зареєструватися і зробити єдиний кабінет призовника. Туди будуть вносити всю інформацію, зокрема і номер телефону, і електронну пошту, яка буде мати офіційний характер. І в подальшому саме в електронний кабінет призовника, вважається, будуть направляти повістки і покладатися обов’язок з’явитися в ТЦК. Водночас, виникають питання щодо прозорості надання цієї інформації, адже в країні номери телефонів продаються не за паспортом.

"Якщо особа змінить ці дані, яка буде на неї покладатись відповідальність? Я, як юрист, зараз бачу лише адміністративну відповідальність. То чи буде це якимось чином спонукати до прозорості отримання цієї повістки? Залишається питання відкритим", - наголошує вона.

Також у разі ухвалення цього законопроєкту будуть мобілізовані громадяни з третьою групою інвалідності. Йдеться про тих, хто має фізичні вади, наприклад, не мають одного ока, є погіршення слуху, мають одну ногу коротшу, за фізичними вадами мають маленький зріст.

"Чи буде це належним захистом для тих захисників, які на нього будуть розраховувати? Якщо б була передбачена можливість за вадами здоров’я отримати інші посади, ніж на передовій, то це був би класний законопроєкт. Вказаним законопроєктом такої можливості немає. Можливо будуть внесені зміни", - додала Катерина Аніщенко.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що прикордонники спіймали горе-ухилянтів на кордоні з Румунією.

  • Вас також може зацікавити:

"Мобілізаційний потенціал": українці за кордоном стоять в чергах за документами, відео

Мобілізація 500 тисяч, інвалідів та інші питання: Залужний пояснив деталі нового закону

Коли почнуть діяти нові правила мобілізації: в Раді назвали можливу дату