RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Де Україна візьме гроші, якщо не буде допомоги США: у Мінфіні озвучили варіанти

У Міністерстві фінансів і Національному банку оптимістично сприймають ситуацію з відновленням бюджетного фінансування з боку Сполучених Штатів. Проте розробили план на випадок відсутності коштів від США.

Про це йшлося під час зборів Європейської бізнес асоціації у Києві.

Читайте також: На пенсії і освіту грошей не вистачає: що треба знати про витрати України і допомогу західних партнерів

Зокрема, голова мінфіну Сергій Марченко зауважив, що до такого сценарію готові, однак про нього рано говорити.

"Я думаю, що до нього не готові інші стейкхолдери та суспільство України. Тому ми вважаємо, що про цей сценарій рано говорити, тому що він може бути неприємним", - повідомив Марченко.

Він прокоментував заяви щодо непідтверджених 29 млрд доларів зовнішнього фінансування бюджету на наступний рік від запланованих 41 млрд доларів, зазначивши, що партнерам будуть доносити до відома, що Україні некомфортна така невизначеність.

"У нас доволі делікатні відносини - цей танець ми танцюємо вже доволі довго: інколи і нас запрошують, інколи і нам доводиться запрошувати. Тому ми ясно розуміємо, що в цій історії важливо не перегнути з комунікаціями, але водночас показати, що це нас турбує. Водночас ми вже знаємо про підтримку Адміністрації (Білого дому), вона чітко заявлена й артикульована у відповідних актах законодавства, тому в цьому плані ми більш оптимістично дивимося, ніж здавалося б у меседжах", - сказав він.

Зокрема, у спілкуванні з Європейським Союзом Україна заявила про бажання отримати більше коштів у 2024-му з 50 млрд євро програми Ukraine Facility, яка розрахована на чотири роки. Триває також пошук альтернативних джерел, зокрема, з Канади, Японії, Норвегії та Південної Кореї.

За словами керівника НБУ Андрія Пишного, в уряду та Нацбанку є план, як діяти поточного та наступного року. Сподіваються на стійку взаємодію з Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо, раніше у ВР розповіли про те, що є три варіанти отримання наступного траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

  • Вас також може зацікавити:

Місцевим бюджетам уріжуть доходи: Рада проголосувала за бюджет-2024

Україна отримала транш на мільярди євро: Шмигаль розповів деталі

Якою буде мінімальна зарплата в 2024 році: Шмигаль дав відповідь