RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

В Україні стартували виплати за зруйноване війною житло: як отримати компенсацію

З 27 грудня українці, чиє житло зруйноване внаслідок війни, отримали можливість оформити грошову компенсацію. Всі, хто оформив житловий сертифікат через мобільний застосунок "Дія", може забронювати гроші на купівлю будинку чи квартири.

Про це розповів голова Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Читайте також: "Відновлення" у "Дії": як українцям компенсують збитки за зруйноване житло

Він зауважив, що бронювання коштів у рамках програми "єВідновлення" необхідне для того, щоб система була поставлена до відома, що громадянин планує придбати житло. Після чого упродовж п'яти робочих днів має надійти підтвердження відповідної операції у "Дії". Далі відводиться 30 днів на оформлення угоди купівлі-продажу нової оселі. У разі, якщо це зробити не встигли, то потрібне повторне подання заяви на бронювання коштів у застосунку.

"До укладання угоди про придбання житла за сертифікатом, вам потрібно припинити право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований", - повідомив міністр.

Це дозволяється зробити у нотаріуса, який наділений повноваженнями державного реєстратора або у Центрі надання адміністративних послуг.

Для цього необхідно надати такі документи:

  • заяву;
  • документ, що засвідчує право власності;
  • технічний звіт про повне знищення майна, виданий комісією органів місцевого самоврядування.

Перша частина державних нотаріусів уже пройшла навчання по роботі з житловими сертифікатами. Повний перелік представлений за посиланням.

Всі деталі можна уточнити на сайті.

Громадяни можуть придбати квартиру чи будинок на первинному чи вторинному ринках у будь-якому куточку країни.

"Якщо вартість обраної вами нерухомості вища, ніж вартість сертифіката ви можете доплатити з власних коштів. Разом з тим, можливо об’єднати кілька сертифікатів для придбання одного об’єкта нерухомості. Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифіката - різницю ви зможете отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій з РФ", - повідомив міністр.

Зараз налічується 1636 сформованих сертифікатів на понад 3 млрд гривень. Компенсації здійснюватимуть у рамках наявного обсягу коштів на небюджетному рахунку Міністерства інфраструктури до його закриття.

Під час даного етапу на сертифікат дозволяється придбати квартиру чи будинок, однак у січні-лютому можна буде придбати всі будматеріали та замовити роботи для спорудження будинку з нуля на власній земельній ділянці.

Також триває експериментальний проєкт з обстеження житла на тимчасово окупованих територіях. У першому кварталі наступного року з'являться перші результати, які згодом масштабують.

Нагадаємо, що власники зруйнованого житла повинні витратити кошти, що надійшли на їх рахунок, протягом року, інакше їх повернуть до держфонду.

  • Вас також може зацікавити:

Українці можуть оформити карту "єВідновлення": що потрібно знати

Почався прийом заявок на компенсацію за зруйноване житло: покрокова інструкція

єВідновлення: як подати заявку на на ремонт пошкодженого майна, якщо у вас немає смартфона