RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Не встигнете - втратите пенсію: пенсіонерам треба пройти обов'язкову процедуру

Українські пенсіонери, які до повномасштабного російського вторгнення отримали статус ВПО, повинні кожні три чи шість місяців проходити фізичну ідентифікацію в "Ощадбанку" або в органах Пенсійного фонду України.

Про це повідомляє ПФУ.

Читайте також: Мільйон переселенців залишиться без виплат: чому держава вирішила "зрізати" ВПО

Відповідна ідентифікація не проводилась з 12 березня 2020 року до 01 липня 2023 року у зв'язку з дією карантинних заходів.

Аби отримувати надалі виплати ВПО у 2024 році, таким пенсіонерам треба проходити ідентифікацію в "Ощадбанку" або в органах ПФУ. Це затверджено Постановою Уряду від 08.08.2023 № 837 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 і від 5 листопада 2014 р. № 637".

Як провести ідентифікацію

Для цього можна звернутися особисто з українським паспортом до відділення "Ощадбанку" або до зручного для ВПО сервісного центру ПФУ.

Також це можна зробити онлайн через особистий кабінет на сайті електронних послуг ПФУ за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID"), створеного через мобільний застосунок Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Крім того, ВПО можуть провести ідентифікацію через відеоконференцзв’язок у територіальному органі ПФУ.

"В закордонній дипломатичній установі України отримати документ, який посвідчує, що фізична особа є живою, якщо пенсіонер з числа ВПО перебуває за кордоном. Видане в установленому порядку посвідчення разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) слід направити до територіального органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебуває на обліку", - йдеться у повідомленні.

Оригінал посвідчення разом із заявою можна відправити поштою або скан-копію через сайт ПФУ.

Раніше ми розповідали, що змінилось в Україні з 1 лютого.

  • Вас може зацікавити:

Перерахунок пенсії на картку можуть припинити: українцям пояснили важливий нюанс

Переселенцям продовжили виплати, але є нюанс: Шмигаль озвучив деталі

Виплати переселенцям скоротять: кого це торкнеться