RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Виплати переселенцям скоротять: кого це торкнеться

В Україні планується оптимізувати виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це пов'язано зі зменшенням дохідної частини державного бюджету.

Про це віцепрем'єр-міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила в ефірі телемарафону.

Читайте також: Нові правила виплат для ВПО: які зміни почали діяти

"Партнери ставлять вимоги оптимізувати виплати. Ми напряму прив'язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифікувати виплати з метою їх зменшення або оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами 2 роки достатньо для того, щоб адаптуватися", - сказала віцепрем'єр-міністр.

За її словами, 2022 року Україна направила на виплати переселенцям 57 мільярдів гривень. У 2023 році сума виплат збільшилася до 73 мільярдів гривень. Планується, що у 2024 році кошти на допомогу для ВПО знову складуть близько 57 мільярдів гривень.

"Вразливі мають продовжити отримувати виплати, а ті, хто вже, приміром, адаптувалися, або отримали житло, або мають роботу високооплачувану... підходи мають бути більш справедливі", - уточнила Верещук.

За її даними, в Україні близько 4,9 мільйона людей, які вважаються внутрішніми переселенцями. З них 2,5 мільйони щомісяця отримують виплати. Водночас, кількість ВПО постійно змінюється у зв'язку з міграцією людей за кордон або поверненням їх у свої домівки (тоді вони втрачають статус ВПО), однак є й приріст їх кількості у зв'язку з евакуацією людей з прифронтових районів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що невідповідність проживання місця реєстрації ВПО може призвести до припинення надання допомоги.

  • Вас також може зацікавити:

Переселенці можуть отримати виплати на новому місці: що потрібно знати

В Україні деяким категоріям громадян повернуть виплати: кого це торкнеться

Переселенці можуть отримати посвідчення водія: які документи потрібно мати при собі