RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Хто з ВПО в Україні може залишитися без виплат: названо умови скасування допомоги

В Україні багатьом внутрішньо переміщеним особам (ВПО) незабаром скасують виплату державної допомоги. Виплати ВПО вже скасували деяким категоріям внутрішніх переселенців. Є певні критерії, за якими надалі відмовлятимуть у виплаті допомоги.

З яких іще причин переселенцям можуть відмовити у виплаті державної допомоги розповів OBOZ.UA.

З початком повномасштабної війни в Україні з'явились мільйони нових внутрішніх переселенців, які були змушені покинути свої домівки та перебратись у безпечніші регіони. Держава підтримала їх виплатами. Розмір щомісячної допомоги ВПО зараз становить 2000 гривень для дорослих працездатних громадян і 3000 гривень для інвалідів і дітей.

Читай те також: Якщо Штати не дадуть гроші, у нас залишиться два варіанти - нардеп Юлія Клименко

На початку повномасштабного вторгнення владою було обіцяно, що ВПО отримуватимуть виплати до закінчення дії воєнного стану. Але тоді ніхто не сподівався, що війна триватиме так довго. Отже тепер в Україні, на жаль, немає такого ресурсу, щоби продовжувати ці виплати усім переселенцям. Через це здоровим та працездатним у фінансовій допомозі незабаром відмовлять. Але для незахищених громадян її збережуть.

Вже з 1 січня нинішнього року в допомозі було відмолено громадянам, які перебувають за кордоном понад 30 календарних днів без поважної причини, і не можуть документально підтвердити, що така причина існує.

Крім того, відповідно до постанови Кабміну від 11.07.2023 № 709 "Про підтримку внутрішньо переміщених осіб", державної допомоги позбавлять переселенців, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі за колабораціонізм.

Скасування виплат також передбачено для сімей із високими статками

Зокрема, позбавлять виплат такі категорії переселенців:

  • які придбали квартиру, будинок чи ділянку на суму понад 100 тис. грн (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  • що придбали новий транспортний засіб, з року випуску якого минуло менш ніж 5 років (крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби ЗСУ);
  • які мають власне житло площею понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї на територіях, де не ведуться активні (можливі) бойові дії або які не є окупованими;
  • які придбали іноземну валюту на загальну суму понад 100 тис. грн (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали;
  • що мають на депозитному банківському рахунку кошти на загальну суму понад 100 тис. грн.

До речі, багатьом переселенцям мали скасувати виплату допомоги вже з 1 лютого. Однак в уряді знайшли можливість продовжити їх ще на місяць – до 1 березня.

Раніше ми розповідали, що переселенцям продовжили виплати, але є нюанс.

  • Вас також може зацікавити:

Виплати переселенцям скоротять: кого це торкнеться

Треба це знати, щоб не втратити допомогу: як перевіряють місця проживання ВПО

Переселенці можуть отримати гроші від ООН: що треба знати про виплати