RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Не вистачає навіть на комуналку: який мінімальний розмір пенсії пенсіонери вважають достатнім

До весняної індексації пенсії у 2024 році, мінімальна пенсія в Україні становить 7 100 гривень, але у деяких українських пенсіонерів її всього 2-3 тисячі, чого не вистачає навіть на комуналку при максимальній економії. Без допомоги сім'ї та близьких вони не змогли би прожити.

Про це повідомили пенсіонери у коментарі "Апострофу".

Читайте також: Експеримент на виживання пенсіонерів: у скільки обійдеться мінімальний набір продуктів, відео

Так, 66-річна художниця Мирослава Сильвестрівна, інвалід з дитинства, яка до виходу на пенсію працювала художницею-модельєркою на фабриці одягу та текстильних виробів, отримує пенсію по інвалідності всього 2 500 гривень.

"Її навіть на комуналку не вистачає. Хоча максимально заощаджую. Коли купаюсь, намагаюся витрачати якнайменше води, світло практично не включаю, взимку холодильник вимикаю - зберігаю продукти за вікном. Я навіть цін на них не знаю - з дому практично не виходжу, проблеми з ногами... Є зять, діти, онуки - вони допомагають усім необхідним... Я навіть не уявляю - а якщо інвалід, і нікого немає близьких... Померла би з голоду", - сказала вона.

Від індексації пенсійних виплат у березні цього року пенсіонерка очікує їхнє збільшення, але прогнозує, що їм "підкинуть пару сотень". З 1 квітня планують підняти мінімальну пенсію до 8 тисяч гривень, замість нинішніх 7 100. Водночас пенсіонери вважають достатнім, якщо їм держава платитиме хоча би 5-6 тисяч гривень.

Пенсіонерка Людмила Василівна, яка має 40 років безперервного стажу роботи на ткацькій фабриці, має 3 тисячі гривень пенсії, якої вистачає лише на оплату мобільного оператора та частини комунальних послуг. З іншим допомагає донька.

"Якось підрахувала, що в мене від пенсії на щоденні витрати 70 гривень на день залишається. А індексація - це подачки. Нехай краще пенсію зроблять хоча би 5-6 тисяч на місяць", - наголосила 71-річна громадянка.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Індексація в поміч: як українські пенсіонери виживають у 2024 році

  • Вас може зацікавити:

Хитрощі законодавства: як українці можуть помітно збільшити розмір пенсії

Весняна індексація пенсій: хто з пенсіонерів залишиться без підвищення

Нюанси законодавства: що треба знати про вихід на пенсію 2024 року