RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Торкнеться всіх українців: НБУ готує нові правила щодо банківської таємниці

Нацбанк пропонує оновити правила щодо "банківської таємниці". Зокрема, пропонує розширити перелік інформації, до якої можуть мати доступ державні органи.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Читайте також: Якщо вам виповнилось 45 років: "ПриватБанк" пояснив блокування рахунків клієнтів

Як зазначається, зміни пояснюють необхідністю приведення відповідних правил зберігання, захисту, використання та розкриття "банківської таємниці" у відповідність до вимог закону "Про банки і банківську діяльність". Також назріла необхідність вдосконалення самого механізму розкриття такої інформації.

Нині на запит державних органів фінустанови мають надати дані і про відкриті рахунки, і про залишок грошей на них. Тоді як у нових правилах пропонують додати до списку інформацію про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів. Крім того, пропонують доповнити інформацією про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів контрагента, єдиний ідентифікатор НБУ (далі – код ID НБУ) надавача платіжних послуг контрагента; назву надавача платіжних послуг контрагента.

Ще серед змін:

  • уточнення виду інформації, що становить банківську таємницю та яку має право надавати НБУ Фонду гарантування вкладів фізосіб;
  • уточнення виду перевірок, що здійснює НБУ, під час проведення яких банки зобов’язані надавати документи і їхні копії, які містять дані, що становлять банківську таємницю.

Зараз пропозиції проходять процедуру громадських слухань.

Нагадаємо, у Міністерстві внутрішніх справ дали рекомендації українським громадянам, як не потрапити "на гачок" шахраїв, які видають себе за банківських працівників.

  • Вас може зацікавити:

Курс гривні в 2024 році: що прогнозують аналітики та НБУ

Як поповнити банківську картку за кордоном: українцям дали пояснення

Чи можуть ухилянтам блокувати банківські картки: юрист розставив всі крапки над "і"