RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Не очікуйте отримати обіцяне: які пенсії українці реально отримають з 1 березня

В Україні з 1 березня 2024 року громадянам підвищать пенсійні виплати в рамках індексації на майже 8%, однак реальні суми підвищень будуть менші за цей відсоток.

Про те, як можуть змінитися виплати, розповів експерт Сергій Коробкін для видання "На пенсії".

Читайте також: Які існують пенсії в Україні і що обрати: у ПФУ назвали види виплат

"Якщо ми говоримо про звичайні пенсії за віком, то на 7,9% зростає не сама пенсія, а зарплата, яка підставляється в формулу розрахунку. Тобто на виході ми можемо не завжди отримати ті самі очікувані відсотки, які анонсувалися, вони можуть бути ще меншими", - пояснив фахівець.

Наприклад, якщо пенсія становить 5 тис. грн, то можна очікувати, що вона зросте на понад 400 грн, проте якщо менше 3 тис. грн, то вона зросте насамперед не за рахунок індексації, а через збільшення мінімальних виплат.

"Тобто основний розмір пенсії ми індексуємо. Він все одно маленький і йде доплата до мінімальної пенсії. Нагадаю, що минулого року були запроваджені такі доплати до мінімалки – 2,52 тис. грн, 2,76 тис. грн, 3 тис. грн або 3,12 тис. грн. Тобто залежно від того, чи працює людина, скільки в неї стажу, який вік і таке інше. І ось тепер ці доплати з 1 березня зростають на 200 грн або трошки більше. Це будуть доплати до 2,72 тис. грн, 2,98 тис. грн, 3,24 тис. грн і 3,37 тис. грн", - зауважив експерт.

Також зросте рівень прожиткового мінімуму, який ще з 1 січня підвищився, але пенсії з урахуванням нього зростуть тільки зараз. Мінімальна пенсія становить 2 361 грн – це і прожитковий мінімум, і мінімальна пенсійна виплата. Менше цього рівня не може бути жодної пенсії в українців.

У зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму зростуть різні доплати. Варто очікувати на збільшення доплати за стаж, доплати ветеранам війни.

"Важливо також не заплутатися, бо індексація та питання мінімальних виплат накладається одне на одне. У когось по факту пенсія зросте через індексацію, у когось через збільшення мінімалки", - зазначив Сергій Коробкін.

Очікується, що мінімальна індексація становитиме 100 грн, а максимальна - 1,5 тис. грн, як і торік. При цьому, тим громадянам, які пішли на пенсію у 2021, 2022, 2023 роках, пенсії не індексують. Таким особам просто встановлять надбавку у 100 гривень.

Підвищення у 1,5 тис. грн, тобто максимальний розмір індексації, зможуть отримати небагато українців. Йдеться про тих, у кого пенсія починається приблизно від 19 тис. грн і більше.

Індексація охопить більшість видів пенсії:

  • звичайні пенсії за віком;
  • по інвалідності;
  • по втраті годувальника;
  • пенсії військових;
  • пенсії науковців;
  • пенсії держслужбовців;
  • чорнобильські пенсії.

"Ну майже всі, хіба що поки там за дужками залишаються спеціальні пенсії суддів та прокурорів. Якщо говоримо про мінімальні пенсії, то, за моїми прогнозами, вони зростають, в цілому, приблизно на 200 грн. Але на мою думку, що 2,1 тис., що 2,3 тис. - неможливо прожити на ці гроші", - додав експерт.

Раніше ми писали, кому в Україні збільшать пенсійні виплати у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Індексація буде не для всіх: кому з українців не перерахують пенсію у березні

Частині пенсіонерів підвищать виплати з 1 березня: хто і які доплати отримає

Пенсіонерам дали термін до 31 березня: що треба зробити, щоб не втратити виплати