RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Яку пенсію отримуватимуть українці з мінімальною зарплатою: виплати можна розрахувати вже зараз

Мінімальна пенсія на сьогодні становить 2361 грн, з квітня ситуація може змінитися на краще.

Про це повідомляє сайт "На пенсії".

В Україні проблема низьких пенсій залишається актуальною навіть для тих, хто має достатній трудовий стаж. Це пов'язано з тим, що розмір виплат безпосередньо залежить від внесених страхових внесків, які, своєю чергою, зав'язані на офіційному доході.

Читайте також: Нові правила виплат ВПО: що потрібно знати про зміни з 1 березня

У зв'язку з тим, що з 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата в Україні стала вищою (зараз вона становить 7100 грн), пенсійні виплати також збільшились у розмірі. Мінімальна пенсія на зараз становить 2361 грн. Таким чином, українці, які сплачували малі за сумами соціальні внески, розраховувати на високі пенсійні нарахування просто не зможуть. Ця ситуація викликає занепокоєння, оскільки суми 2361 грн явно замало для того, щоб закрити навіть найскромніші потреби.

Багато людей похилого віку змушені шукати додаткові джерела доходу або покладатися на допомогу родичів. Виникає питання необхідності зміни системи пенсійного забезпечення в Україні. Як один із варіантів - запровадження прогресивної шкали страхових внесків, яка б враховувала не лише офіційний дохід, а й інші фактори, такі як стаж роботи, умови праці тощо.

На сьогодні на мінімальну пенсію можуть розраховувати ті громадяни України, яким вдалося накопичити достатній страховий стаж, він має становити:

  • 2024-го року – 31 рік;
  • 2025-го року – 32 роки;
  • 2028-го року – 35 років.

Також зазначимо, що у квітні 2024 року держава планує ще раз підняти рівень мінімальної заробітної плати в Україні (до 8 000 грн), а отже, є сенс очікувати, що рівень пенсійних нарахувань також підвищиться.

Раніше ми писали, які із категорій ВПО можуть залишитися без виплат в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Переселенці можуть отримати виплати на новому місці: що потрібно знати

Кабмін спростив процедуру виплат сім'ям загиблих: що змінилося

Соцдопомога від ООН: хто може отримати додаткові