RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні різко підскочать ціни на цигарки: скільки коштуватиме пачка

Для курців є погані новини - окрім того, що в Україні запрацювали нові європейські норми щодо оформлення пачок сигарет, ціна на них зросте на більше, ніж 40 гривень.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.ua.

Так, Кабміном в Україні було зареєстровано законопроєкт, що передбачає підвищення акцизів на цигарки, починаючи з липня 2024-го. Ціна буде залежати від коливання валюти у країні.

Якщо співвідношення між доларом та євро залишиться незмінним, інші складові вартості сигарет залишаться сталими, ціна на пачку сигарет середнього класу (тобто сигарети з фільтром, які відносяться до середньої цінової категорії та мають середню якість сировини) за розрахунками редакції буде такою:

  • 2024 рік – 84.9 грн за пачку;
  • 2025 рік – 101.8 грн за пачку;
  • 2026 рік – 114.9 грн за пачку;
  • 2027 рік – 126.5 грн за пачку.

Збільшення ціни сприятиме зростанню податкових надходжень. Наприклад, торік, коли обсяги продажів сигарет стабілізувалися, а акциз зріс на 20%, податкові надходження збільшилися на 36% до 80,3 млрд гривень. Тим часом кількість курців зменшується, проте ті, що продовжують палити, платять більше.

Читайте також: В Україні легалізували медичний канабіс: коли почне діяти закон і що зміниться

Однією із цілей уряду є зменшення кількості курців. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, куріння призводить до 130 тисяч передчасних смертей українців щороку внаслідок таких захворювань, як інфаркт, інсульт, онкологічні захворювання та інші. Реалізація законопроєкту сприятиме досягненню соціального ефекту: зменшенню споживання сигарет і, як наслідок, захворюваності на серцево-судинні захворювання, а також збільшенню тривалості життя українців, пояснюють в Міністерстві фінансів.

Перегляд акцизу є наслідком зобов'язання України щорічно підвищувати акциз на тютюнові вироби на 20% та виконувати вимоги Директиви ЄС 2011/64/EU. Однак у зв'язку зі зростанням внутрішньої інфляції в Україні досягнення цілі у 90 євро стало неможливим. Поточний законопроєкт має на меті гармонізувати українське законодавство з європейським, установивши ставку акцизу у євровалюті, що діяла раніше.

Раніше ми писали, що вчені з'ясували, чому канабіс має "скунсовий" запах.

  • Вас також може зацікавити:

Маніпуляції, російські наративи і "біло-чорні" правки: як безкоштовна Вікіпедія стала осередком корупції

"Електронні" сигарети та горілка: чи врятує QR-код від підробок

В Україні обмежать продаж цигарок та інших тютюнових виробів: коли почне діяти закон