RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Китай і США за крок до "війни": на кону – технологічне панування у світі

Між США і Китаєм поглиблюються протиріччя, і сьогодні найгостріша боротьба між ними розгорнулась у технологічному секторі, зокрема в сегменті розробок та виробництва мікрочіпів.

По це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Штучний інтелект проти російських вуглеводнів: за ким майбутнє

Мікрочіпи (також мікросхеми, напівпровідники) - це, по суті, "мозок" електроніки та електротехніки - смартфонів, ноутбуків, сучасних автомобілів (насамперед безпілотних), без яких вони просто не можуть функціонувати. Крім того, мікрочіпи відіграють ключову роль у розвитку штучного інтелекту та створенні суперсучасних видів озброєнь.

Близько 90% найсучасніших і найшвидших мікросхем на сьогодні виробляється на Тайвані. Незаперечним лідером в їх виробництві є Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Фактично вона працює на замовлення для компаній-постачальників чіпів, серед яких найбільшим є американський технологічний гігант Nvidia.

США та деякі їхні союзники ввели заборону на поставки до Китаю найсучасніших чіпів та обладнання для їх виробництва з метою домогтися технологічного відставання Піднебесної. Проте КНР інвестує колосальні кошти у виробництво напівпровідників і зменшує цей технологічний розрив.

Сполучені Штати на сьогодні дуже залежать від Тайваню в плані виробництва мікрочіпів, а тому намагаються розширити власні виробничі можливості, адже захоплення волелюбного острова Китаєм або навіть його блокада стане для США справжнісінькою катастрофою.

Зокрема TSMC збирається запустити два заводи з виробництва чіпів в американському штаті Арізона. А у південнокорейської Samsung грандіозні плани щодо будівництва 11 заводів у Техасі, що буде простимульовано податковими пільгами.

Євросоюз також сподівається на потужності з виробництва чіпів. На сьогодні відомо, що у Німеччині свої заводи планують побудувати тайванська TSMC та американська Intel, а до 2030 року виробництво напівпровідників у ЄС має досягти 20% від світового обсягу.

Ну, а поки заводи не збудовані, США та Китай почали суттєво обмежувати постачання мікрочіпів на світовий ринок, і це може призвести до їх дефіциту, що, в свою чергу, завдасть шкоди глобальній економіці.

Повний текст матеріалу: Нова війна між США і Китаєм: хто заволодіє нафтою XXI століття

  • Вас також може зацікавити:

У Канаді створили робота зі збору помідорів: чим унікальна розробка

Вчені створили нове "серце на чіпі": може здійснити революцію у розробці ліків

Керує курсором "силою думки": компанія Маска показала першого пацієнта, якому вживили чіп у мозок