RU  UA

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Відключення світла повертаються? Яка ситуація по областях станом на зараз

У зв'язку з російським масованим ударом по енергетиці 8 травня 2024 року в країні можуть запроваджуватись графіки відключення світла. Зокрема, пік споживання припаде на часовий проміжок з 18:00 до 23:00.

"Апостроф" зібрав інформацію про ситуацію в регіонах.

Читайте також: Пожежу досі гасять: моторошні фото зруйнованих Росією електростанцій ДТЕК

Поради від енергетиків щодо заощадження світла

Точні графіки потрібно шукати на сторінках операторів в кожних конкретних областях. Загалом енергетики рекомендують обмежувати використання енергоємної техніки, щоб не перевантажувати мережу. Тобто їх можна вмикати по черзі, особливо у вечірній час. Представникам бізнесу порадили вимкнути зовнішнє освітлення.

Київ та область

Росія вранці 8 травня запустила зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55, які зайшли в Київ із різних напрямків. Силам ППО вдалося збити всі цілі. Обійшлося без потерпілих та руйнувань. ДТЕК "Київські електромережі" про графіки відключення не оголошував.

При цьому область атакували "шахеди" та крилаті ракети. Влучань по об'єктах житлової чи критичної інфраструктури зафіксовано не було. Уламки впали у чотирьох районах. Є постраждалі. Також було пошкоджено лінії електропередач, в одному із сіл через це не було світла. Уламки зруйнували один житловий приватний будинок, 14 будинків отримали пошкодження. За даними ДТЕК "Київські регіональні електромережі", о 07:00 повернули електроенергію для понад тисячі сімей у Вишгородському районі. Оголошення про вечірні графіки в області поки немає.

Вінницька область

Росія атакувала об'єкти енергоінфраструктури, є влучання. Виникла масштабна пожежа. "Вінницяобленерго" отримав розпорядження від "Укренерго" про обмеження для непобутових споживачів у період з 18:00 до 23:00. Застосують графіки на 5 черг для промислових підприємств. Для простих споживачів графіків немає, однак громадян просять заощаджувати електроенергію.

Волинська область

Масована атака призвела до перебоїв зі світлом та водою у Нововолинську. У "Волиньобленерго" повідомили, що з 18:00 до 23:00 запроваджуються графіки відключень для промисловості. Для простих українців - без змін.

Дніпропетровська область

Росія атакувала область "шахедами" та різними видами ракет. ППО збили п'ять дронів та вісім ракет. Від ДТЕК "Дніпровські електромережі" не надходила інформація про графіки відключення світла.

Донецька область

Були зафіксовані обстріли громад у Покровському, Краматорському та Бахмутському районі. ДТЕК "Донецькі електромережі" повернув світло до 15 населених пунктів напередодні для 15518 сімей. Даних про нові графіки відключення нема.

Житомирська область

Дефіцит в енергосистемі відчують на Житомирщині. "Укренерго" видало розпорядження щодо графіків обмеження споживання потужності. Вони не стосуються побутових споживачів.

Закарпатська область

"Закарпаттяобленерго" запровадить з 18:00 до 23:00 графіки для певного переліку підприємств. Для простих українців - без змін. Просять заощаджувати.

Запорізька область

Росія вдарила по об'єктах критичної та цивільної інфраструктури. У результаті ракетної атаки на Запоріжжя було пошкоджено об'єкти у чотирьох районах міста, кілька житлових будинків та шість нежитлових, три навчальні заклади, лікарню. "Запоріжжіобленерго" повідомило, що не було знеструмлень через удар. Однак технологічне порушення в мережі призвело до відключення близько 2,5 тисячі абонентів, його оперативно усунули. В області без світла залишились 3,75 тис. споживачів, ще 193 - у Запорізькому районі з технологічних причин. Графіків про відключення немає.

Івано-Франківська область

Було зафіксовано прильоти в області. Ціллю ракетного удару був об'єкт енергоінфраструктури, де виникла пожежа, але вогонь загасили. "Прикарпаттяобленерго" повідомило про дефіцит в енергосистемі через пошкодження на станціях. Через це запровадили графіки з 18:00 до 23:00 обсягом п'яти черг для бізнесу.

Кіровоградська область

В Олександрійському районі було пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури та травмовано восьмирічну дитину. Руйнування зафіксовано у 13 будинках та майже 30 будівлях. Міським головам та керівництву громад доручили за можливості відключати вуличне освітлення. Щодо графіків від "Кіровоградобленерго" - обмежень поки немає.

Львівська область

Росія атакувала об'єкт генерації у Червоноградському районі, зокрема об'єкт критичної енергоінфраструктури у Стрийському районі. Повторно вдарили "Кинджалами". На територію регіону залетіли 12 ракет, 8 із них збили. Жертв та постраждалих немає. Оператор "Львівобленерго" поки не повідомляв про графіки

Миколаївська область

У Миколаївській області ліміти на подачу електроенергії не встановлювали. Про можливі вечірні графіки даних нема.

Одеська область

В Одеській області на сторінках ДТЕК "Одеські електромережі" нема даних про графіки.

Полтавська область

Зафіксовано влучання в об'єкт енергоінфраструктури в Полтавському районі. Постраждалих нема. 8 та 9 травня знеструмлять споживачів на правобережній частині Кременчука та Кременчуцького району. Про вечірні графіки в області інформації нема.

Рівненська область

У Рівненській області отримали команду про графіки для промислових об'єктів з 18:00 до 23:00. Обмеження не стосуються побутових споживачів.

Сумська область

Росія атакувала Суми вночі, тому фіксується дефіцит електроенергії. Влада просить мешканців зменшити споживання, щоб не вводити графіки відключень. На сайті "Сумиобленерго" інформації про графіки нема.

Тернопільська область

"Тернопільобленерго" запровадить графіки для промислових споживачів із 18:00 до 23:00. Застосування обмежень для побутових споживачів не буде.

Херсонська область

Росія вночі атакувала Корабельний район Херсона, через що там впала електроопора, пошкоджено дроти, господарські будівлі, згоріли гаражі, авто. У місті тимчасові перебої з електрикою та водою. Інформації про графіки нема.

Харківська область

Обмеження запровадили для промисловості з 18:00 до 23:00 та для побутових споживачів. "Харківобленерго" про графіки інформації ще не опублікував. Вранці Росія знеструмила 26,7 тис. точок обліку. Обмеження поширюються на близько 205 тис. абонентів.

Хмельницька область

Населення закликали економити електрику у час пік: з 07:00 до 10:00 та з 18:00 до 23:00. Для промисловості з 18:00 до 23:00 діятимуть графіки відключення електрики. Це не стосується звичайних побутових споживачів.

Черкаська область

Вранці над регіоном збили один "шахед", уламки пошкодили будинок. Проте в "Черкасиобленерго" не повідомляли про можливі графіки відключень.

Чернівецька область

"Чернівціобленерго" радить економити ресурс з 18:00 до 23:00. Промисловість та бізнес просять максимально користуватися альтернативними джерелами енергії. У вечірній час можуть бути застосовані обмеження споживання для побутових та промислових груп споживачів.

Чернігівська область

У Чернігові діяло аварійне відключення однієї з ліній. Зафіксовано знеструмлення понад тисячу абонентів в районі вулиці Громадської та локально проспекту Миру. Про графіки не повідомляється.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що росіяни знищили ТЕЦ-5 у Харкові.

  • Вас також може зацікавити:

Удар по ДніпроГЕС, чим загрожує зупинка електростанції Україні

Чи буде підвищення тарифів після атак росіян: відповідь Міненерго

Втрачено майже половину генерації електрики: енергетики оцінили шкоду від обстрілів