RU  UA

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Вихід на пенсію у 2024 році: який має бути страховий стаж і як самому розрахувати розмір виплат

Згідно з новими вимогами, запровадженими торік, для виходу на пенсію за віком у 60 років в Україні людині необхідно мати не менше 31 року страхового стажу – надалі щороку ці показники змінюватимуться.

Як розрахувати розмір виплат розповідає "Апостроф".

Варто зазначити, що надалі, з кожним роком тривалість страхового стажу зростатиме аж допоки не досягне 35 років у 2028 році.

При цьому, у 2024 році для виходу на пенсію у 63 роки стаж повинен становити від 21 до 31 років, а у 65 – від 15 до 21 року.

Якщо ж людина досягла пенсійного віку у 60 років, проте необхідного страхового стажу не має, то пенсію їй призначать із досягненням 63 років.

Як вирахувати розмір пенсії у 2024 році

Це можна зробити, скориставшись формулою: розмір середньої зарплати множимо на індивідуальний коефіцієнт зарплати та множимо на коефіцієнт страхового стажу та отримуємо розмір пенсії.

Розмір середньої зарплати – це показник середньої заробітної плати в Україні за останні три роки перед призначенням пенсії, з якої було сплачено страхові внески.

Читайте також: Пенсія по втраті годувальника: як отримати виплати у 2024 році

Індивідуальний коефіцієнт зарплати – це сума відношень зарплати за конкретний місяць до середньої зарплати по Україні. Аби його вирахувати, необхідно взяти зарплату людини за кожен місяць і розділити її на середню зарплату по країні цього місяця. Індивідуальний коефіцієнт може відрізнятися (зазвичай округлюється до п'яти знаків після коми). Чим вищий цей коефіцієнт, тим краще. Якщо людина в середньому отримувала зарплату на рівні середньої по країні, коефіцієнт буде приблизно дорівнювати одиниці. Якщо зарплата була вдвічі вищою, коефіцієнт наближатиметься до двійки.

Коефіцієнт страхового стажу визначається як кількість років стажу, помножена на величину оцінки одного року страхового стажу і поділена на 12. Тобто, загальну кількість років вашого стажу потрібно множити на 0,01.

Тож, аби дізнатися розмір пенсії потрібно перемножити три показники: середню зарплату по країні за три попередні роки, зазначений індивідуальний коефіцієнт зарплати та коефіцієнт стажу.

Раніше ми писали, кому підвищать виплати з 1 червня.

  • Вас може зацікавити:

Залишилося мало часу: пенсіонери можуть втратити виплати, якщо не виконають вимогу ПФУ

В Україні за кілька тижнів перерахують пенсії: хто отримає більше грошей

Надбавки і доплати до пенсій: хто може отримати до 4200 гривень