RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Рятують сонце, вода і наука: як Україні вдається уникати колапсу енергетики

В Україні не залишилось жодної непошкодженої російськими ракетами теплової електростанції (ТЕС), що створює значні проблеми у споживанні електроенергії, особливо у пікові вечірні години.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко.

Він нагадав, що внаслідок російських ракетних обстрілів було знищено більше 8 гігаватів генеруючих потужностей, що складає близько 40% від наявних в системі.

"Цієї весни ворог зосередився на знищенні маневрових потужностей, які покривають піки споживання. В енергосистемі наразі не залишилося жодної теплової електростанції, яка б не була пошкоджена або зовсім зруйнована. Зазнала великих втрат і гідроенергетика. Дві електростанції повністю не працюють (саме ТЕС та ГЕС забезпечують маневровість – "Апостроф"), - сказав Юрій Бойко. - Все це призводить до значного дефіциту потужності в системі. В першу чергу через нестачу виробництва електроенергії тепловими електростанціями. Традиційно ТЕС виробляють близько 30% електроенергії. Зараз же їх частка ледве сягає 5%".

Читайте також: В Києві встановлять шість міні-ТЕЦ: де їх планують розмістити

За його словами, на сьогодні генерацію продовжують здійснювати атомні електростанції, непошкоджені гідроелектростанції, а також об’єкти альтернативної енергетики, в першу чергу сонячні електростанції.

"Сьогодні дуже рятують сонячні станції, яких свого часу у нас побудували навіть з надлишками, і за нормальних умов роботи енергосистеми їх доводилося обмежувати у видачі потужності в мережу, - розповідає Бойко. - Тепер вся ця потужність в системі споживається і дозволяє дещо пом’якшити наслідки ворожих обстрілів. Сонячні електростанції в значній мірі покривають вранішній пік споживання електрики. З вечірнім піком споживання складніше. Максимум споживання припадає на час, коли сонце вже сідає (21-22 година) і не може дати достатньо енергії. Тож ввечері дефіцит електроенергії і, як наслідок, обмеження її споживання, є більш жорсткими, ніж вранці".

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Потрібно готуватися до довгих годин без світла - радник прем'єр-міністра

  • Вас може зацікавити:

Києву загрожують тижневі блекаути: влада вже готується

Як заощаджувати світло в квартирі: дієві лайфхаки