RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

У НАБУ повідомили про важливу зміну в операціях з ескроу-рахунками

Українські банки більше не будуть виступати податковими агентами у більшості операцій з використанням ескроу-рахунків.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Відзначається, що НАБУ у співпраці з НКЦПФР та експертами Великої четвірки зуміли затвердити формат узагальнюючої податкової консультації (УПК) щодо питання оподаткування операцій обов'язкового продажу акцій акціонерами на вимогу особи, яка володіє домінуючим пакетом акцій (операції сквіз-аут з використанням ескроу-рахунків). Проект затверджений наказом Міністерства фінансів України № 181 від 26.04.19.

Після затвердження УПК вдалося зняти з банків статус податкового агента по більшості випадків оподаткування доходу при здійсненні зазначених операцій. Тепер при операціях ескроу банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові, грошові кошти, отримані від власника рахунку або від третіх осіб, і перераховувати такі кошти особі, зазначеній власником рахунку або повернути такі кошти власнику рахунка при настанні підстав, передбачених договором.

У 2018 році НАБУ об'єднав зусилля з НКЦПФР для відпрацювання єдиної позиції по всім можливим прикладам отримання доходу, що включає розрахунок об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, податком на доходи фізичних осіб і військовим збором. Спільно були знайдені компромісні рішення, розроблений і погоджений проект УПК, який був наданий в Експертну Раду Мінфіну.

НАБУ вважає, що отримані роз'яснення надають чіткий алгоритм дій для всіх учасників бізнес-процесу, які залучені в операції продажу/покупки акцій, переказу коштів, проведених через рахунок умовного зберігання (ескроу).