RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Може позбавити Україну шансів на компенсації від РФ: в ЗМІ розповіли про наслідки угоди з "Промінвестбанком"

Факт порушення Україною заборони Стокгольмського арбітражу на перепродаж акцій "Промінвестбанку" може позбавити країну можливості відстоювати права в цьому суді протягом 10-15 років.

Про це повідомляє The Page.

Подія сталася 5 березня 2020 року, коли на українській біржі ПФТС було продано пакет акцій "Промінвестбанку", який раніше в українських судах відібрали у російського "Внешекономбанку" структури групи "Приват" Ігоря Коломойського. При цьому проти продажу пакета акцій банку була позиція Стокгольмського арбітражу, який за заявою "Внешекономбанку" наклав заборону на рух акцій спірного активу.

"Якщо ви хочете йти в Стокгольм і говорити, що Росія вам боргує за війну, убитих людей, вкрадене майно, газ, нафту, то ви перед цим не можете розтоптувати рішення цього суду. Що тут складного? Поставивши себе поза впливом одного з найбільш шанованих суден світу - Стокгольмського арбітражу, ви і в інших міжнародних судах стаєте ізгоєм, у якого навіть не братимуть документи. Такі речі псують репутацію на півтора десятиліття, а то й більше", - розповів адвокат одної з міжнародних адвокатських компаній, що працював на групу "Приват", а тому не побажав назвати своє ім'я.

Так само проти продажу спірного активу всупереч судової заборони різко виступили в Національному банку України. При цьому Нацбанк і антимонопольний комітет України мають можливості блокувати подібні угоди навіть після факту торгів, якщо побачать в них порушення законодавства, національних інтересів чи правил чесної конкуренції.

Отже - є всі підстави очікувати, що угода повністю не відбудеться через позицію НБУ або АМКУ.

Нагадаємо, в лютому-березні 2014 року Російська Федерація провела збройне захоплення і анексію Криму і частини Донбасу. Після чого компанії групи "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова почали в судах домагатися компенсацій від РФ за втрачені активи. За підсумком численних судових зусиль українські суди віддали українську філію російського державного банку ВЕБ близькій до групи "Приват" компанії. Після чого 5 березня 2020 року "Промінвестбанк" і був проданий сторонньому покупцеві всупереч забороні на рух його акцій з боку Стокгольмського арбітражу.

Загальні ж втрати і можливі компенсації від війни Росії проти України оцінюються в десятки мільярдів доларів.