RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Без відсотків та обов'язкових платежів: які банки в Україні запровадили кредитні канікули

У зв'язку з війною країни-терориста Росії проти нашої держави деякі українські банки запроваджують кредитні канікули як і для фізосіб, так і для представників бізнесу.

"Апостроф" розповідає, які з найбільших банків України дають такі можливості.

З початку березня Нацбанк дав дозвіл на відтермінування платежів за кредитами: у воєнний час та впродовж 30 днів після завершення війни несплата не вважатиметься простроченням. Проте банки самостійно ухвалюють рішення про кредитні канікули. Водночас позичальників мотивують сплачувати за рахунками, якщо є така можливість. щоб підтримувати економіку країни.

ПриватБанк

Цей банк запровадив кредитні канікули для власників кредиток і скасували обов’язковий мінімальний платіж з 1 березня, проте за лютий відсотки будуть списані. Нововведення діятиме до 1 червня поточного року. Також діятимуть кредитні канікули для ОСББ за "Теплі кредити" й "Енергодім". Цією послугою можуть скористатись співвласники багатоквартирних будинків і кооперативів, які не мали прострочення або його термін становить до 90 діб.

До того ж у банку продовжили дію всіх кредитних карток на пів року. Однак, замовити чи перевипустити картку на Digital можна за допомогою Приват24.

Ощадбанк

У період з 1 березня до 31 травня для фізичних осіб діятимуть кредитні канікули (запорваджені автоматично) по всіх продуктах в Ощадбанку. Платежі за кредитами та штрафні санкції теж скасовані. Процентні ставки, комісію за обслуговування та плату за користування коштами у випадку овердрафту встановлено в розмірі 0,001% річних.

Укргазбанк

З 27 лютого в Укргазбанку запроваджені кредитні канікули для клієнтів. Таким чином, упродовж 3 місяців не нараховуватимуть відсотків і скасували мінімальний платіж за кредити на автомобілі, іпотеку та інші послуги. Усі платежі по тілу кредиту перенесли на кінець дії договору на найближчі 3 місяці. До того ж банк не нараховуватиме штрафів чи пені за невчасне виконання умов договору.

Райффайзен Банк

Картками, термін дії яких мав закінчитися 28 лютого, дозволено користуватися ще пів року (180 днів). Також кредитні канікули до 31 березня запровадили автоматично для всіх приватних підприємців та корпоративних клієнтів. Відтепер у банку скасована комісія за обслуговування карток та рахунків, а також еквайрингову комісію до кінця березня.

Укрсиббанк

Укрсиббанк скасував нарахування штрафів і пені за несплату по кредитах для малого й середнього бізнесу до 30 квітня. За лютий не призначали комісію за обслуговування фізичних осіб та відтермінували оплату щорічної комісії для обслуговування. Також відтермінували термін погашення боргу до 3 місяців для кредитів, ліній та агрокредитів, а от для інших пролонгацій треба самостійно звертатись до банку. До того ж скасовано підвищені відсотки за протермінування по кредиту.

Укрексімбанк

Тут кредитні канікули триватимуть до 30 червня або до 30 дня після завершення війни. Також на цей період продовжили дію протермінованих карток, скасували нарахування пені за невиконання кредитних зобов’язань, а представникам бізнесу дозволили спрямовувати кредитні гроші на потреби ЗСУ чи інших державних установ.

КредіАгріколь Банк та ПУМБ скасували трафи за заборгованості та ввели автоматичну пролонгацію карток. Monobank скасував обов’язковий платіж за місяць та продовжили на такий самий термін пільговий період.

Діяльність Нацбанку

Для стабілізації економічної ситуації в Україні НБУ вводить нові правила для банків та їхніх клієнтів. З 8 березня послабили обмеження на валютному ринку. Також дозволили знімати готівку в населених пунктах, де була загроза окупації. Проте українцям не рекомендували знімати гривню готівкою, якщо вони хотіли виїзжати за кордон. Найдоцільніше - розрахунок карткою.

Наразі банки можуть відкривати рахунки для військових, видавати метали з рахунків клієнтів та розширили можливості переказувати гроші на благодійність (у валюті теж).

З російськими й білоруськими банками і резидентами заборонили проводити будь-які операції, окрім соціальних виплат.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що Кабмін дозволив розблокувати рахунки українських боржників на період воєнного стану.