RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Кредитні канікули закінчилися: що змінилося у роботі банків з 1 червня

В Україні з 1 червня у банках почнуть діяти нові умови кредитування, пільгь та відсоткових ставок, а кредитні канікули закінчаться. Водночас кожен український банк самостійно обирає, який буде варіант повернення до активного режиму кредитування.

Читайте також: Спалили хату вороги: чи потрібно сплачувати кредит за зруйновану квартиру

"Апостроф" з'ясував, які зміни очікують на клієнтів найпопулярніших банків в Україні.

Приватбанк

З 1 червня кредитні канікули в банку скасовуються, а банк відновить активні кредитування клієнтів за кредитними картками та продовжить пільгові умови обслуговування користувачів кредитних карток.

"Клієнти матимуть можливість відкрити нову кредитну картку чи збільшити ліміт кредитування за діючими картками, при цьому для них буде діяти знижена вдвічі процентна ставка",– пишуть у пресслужбі банку.

Якщо клієнт вчасно вноситиме обов'язковий щомісячний платіж у розмірі 5% від суми заборгованості, то для нього будуть доступні пільгові умови зі ставкою 1,7%. Якщо ж ні, то відсотки нараховуватимуться за стандартними ставками 3,4% (для карток Універсальна Голд) та 3,5% (для карток Універсальна). Такі умови триватимуть до серпня 2022 року.

Разом з цим навіть після завершення кредтних канікул, для військовослужбовців та осіб, що постраждали внаслідок російської агресії, будуть діяти особливі умови обслуговування. Кредитні канікули для мобілізованих громадян тривають із 01.03.2022 до закінчення воєнного стану в країні й передбачають такі умови:

  • скасування обов'язкових щомісячних платежів;
  • встановлення процентної ставки за користування кредитом – 0%;
  • можливість користування повним кредитним лімітом, наданим до 24.02.2022.

Ощадбанк

Ощадбанк продовжить кредитні канікули за картковими рахунками, проте за оновленими умовами:

  • процентна ставка – у вигляді 50% від визначеної у договоре;
  • обов'язковий платіж за тілом кредиту – 2% від суми використаних коштів (замість визначеного у договорі комплексного банківського обслуговування – 5%).

Водночас з 1 червня скасовуються кредитні канікули для бізнесу - діятимуть звичайні умови кредитів.

Monobank

Загалом в Monobank пільги від початку були іншими, і фінустанова продовжувала стягувати комісії та відсотки, але за зниженими ставками. Проте за невнесення обов'язкового платежу штрафи не нараховувалися.

У банку після 1 червня завершаться кредитні канікули, проте діятимуть пільги. Наприклад, з 1 червня і до закінчення військового стану діятиме знижена ставка за всіма кредитними продуктами банку в розмірі 1,6% на місяць.

ПУБМ

Цей банк раніше оголосив про кредитні канікули до 1 червня, але щомісячні платежі не скасовували, а лише зменшили.

"Протягом дії кредитних канікул обов'язкові платежі складатимуться лише із відсотків та щомісячної комісії з кредиту. А погашення платежів за тілом кредиту відкладається та сплачується протягом періоду, на який буде продовжено термін дії кредитного договору", - так пояснили в пресслужбі банку.

Водночас зараз у ПУМБ стверджують, що програма кредитних канікул триває, і вона не буде скасована. Якщо б банк вирішить припинити дію канікул, то вони про це окремо повідомлять.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що клієнти державного "ПриватБанку" відтепер можуть поповнювати готівкою банківські картки на касах магазинів.