RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Банк Альянс можуть вивести з ринку через нездатність погасити гарантії компанії Коломойського – ЗМІ

Український Банк Альянс, який відмовляється виконувати зобов'язання за гарантією, виданою одній з компаній Ігоря Коломойського для розрахунку за електроенергію, отриману від Укренерго, може бути виведений з ринку.

Про це йдеться в статті EU Reporter.

Журналісти звернули увагу на схему, в якій задіяні банк, компанія "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським, та державна "Укренерго". На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну "Юнайтед Енерджі" отримала кошти від перепродажу електроенергії, не заплативши державі. Борг компанії мав бути покритий гарантом – Банком Альянс. Однак він відмовився виконувати свої зобов'язання. Сума боргу еквівалентна вартості 14 000 дронів Mavic, 57 000 дронів FPV або 7000 снарядів на 155 мм для ЗСУ. НАБУ зазначало, що банк не мав права видавати гарантію на понад 1,8 млрд грн енерготрейдеру.

"Невиконання фінансовою установою гарантійних зобов'язань може поставити питання про її вивід з ринку. Адже власний капітал банку менше 1 млрд грн, тому гарантійний платіж на суму 1,13 млрд може істотно вплинути на його фінансову стабільність… Банку третього рівня дуже нетипово брати на себе зобов'язання на мільярди гривень, які перевищують його фінансові можливості… Навіть поверхневий погляд на показники балансу показує, що Банк Альянс не мав права видавати гарантії такого розміру", - сказано в статті.

Станом на 1 вересня 2021 регулятивний капітал фінустанови становив 610 млн грн, тобто гарантія за договором з "Юнайтед Енерджі" не могла перевищувати 152 млн грн (25% регулятивного капіталу).

"Враховуючи угоди між компанією та банком, сума гарантії досягла майже 1,9 млрд грн. Це в 12,5 разів більше, ніж дозволяє регуляторний ліміт", - йдеться у матеріалі.

На думку автора, це мало привернути увагу НБУ: "За результатами перевірки Банку Альянс у січні 2023 стало відомо, що банк навмисно подавав недостовірні фінансові звіти НБУ… Виникає питання: де позиція НБУ?". Банк Альянс давав й інші гарантії (на вересень 2023 вони перевищили 7 млрд грн) і бере участь у низці справ, пов'язаних з відмовою задовольнити вимоги кредиторів, зокрема Міноборони, Національної служби здоров'я, Оператора газотранспортної системи України, "Нафтогаз Трейдинг" та Адміністрації морських портів України. Банк фігурує у матеріалах кримінального провадження № 42017000000000445 від 17.02.17, про те, що через банк у 2017-2018 керівництво газових компаній Дмитра Фірташа могло незаконно виводити кошти, що призвело до збільшення боргу перед Нафтогазом.

"Національний банк, а також НАБУ повинні уважніше придивитися до цього, щоб мінімізувати ризики для вкладників, а також для бізнесу, який досі працює з фінансовою установою", - йдеться у статті.

Укренерго наразі намагається стягнути кошти не тільки з фінустанови, але й з "Юнайтед Енерджі". Судове засідання 8 травня не дало ніяких результатів - суд в черговий раз пішов на перерву.