RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Гривню будуть "давити": озвучено тривожний прогноз по курсу долара до кінця року

Незважаючи на очікуване надання Україні кредитних коштів Міжнародного валютного фонду, девальваційні очікування в країні зберігаються.

Про це повідомили опитані "Апострофом" експерти.

"Ми знаходимося в кризовій ситуації. Протекціоністська політика, більш низький урожай, дефіцит бюджету, дефіцит зовнішньоторговельного балансу, боргове навантаження - все це тисне на курс. І кредит МВФ знижує рівень цих ризиків, забезпечує подушку безпеки, що дасть більш стійкі позиції гривні. Але девальвація, я вважаю, все ж буде. Влітку, швидше за все, ми залишимося нижче 28 гривень / долар", - сказав керівник відділу аналітики групи компаній ForexClub Андрій Шевчишин.

Член ради Національного банку України Віталій Шапран бачить ситуацію схожим чином.

"Поки ціни на нафту тримаються на низькому рівні - а це наш основний сировинної енергетичний імпорт - ситуація розвивається на користь України. Але так буде не завжди. Та й втрата 5-7% ВВП у 2020 році (такі прогнози експертів, в тому числі і МВФ) не пройде для нашої країни непоміченим явищем і, звичайно, може загострити макроризики, проти яких якраз і спрямована stand-by", - сказав він.

При цьому обвалу курсу гривні експерти не очікують.

"Якщо не буде якихось дурниць, в тому числі, якщо не буде зірвано програму з МВФ, то курс до кінця 2020 року не повинен піти вище 30 гривень / долар. Цілком реальний курс - 28-29 гривень / долар", - сказав інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Андрій Шевчишин вважає, що до кінця 2020 року курс гривні навряд чи вийде за межі 29,5 гривень / долар, однак він зазначає, що багато чого буде залежати від реальної економічної ситуації як в країні, так і в світі, в тому числі, і від того, чи прийде друга хвиля коронавірусу та чи буде знову введено карантинні обмеження.

Детальніше про те, як співпраця з МВФ позначиться на валютному курсі, читайте в матеріалі "Апострофа": Падіння не уникнути: що буде з доларом до кінця літа.