RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Падіння не уникнути: що буде з доларом до кінця літа

Співпраця з МВФ - позитивний сигнал для курсу гривні

Співпраця з МВФ - позитивний сигнал для курсу гривні Фото: Getty Images

Україна отримає кредитні кошти Міжнародного валютного фонду - інформація про узгодження відповідної угоди сторін з'явилася в ніч на 22 травня по Києву. "Апостроф" з'ясовував, як співпраця з МВФ позначиться на валютному курсі, і скільки коштуватиме долар до кінця літа і поточного року.

Україна і МВФ погодили нову програму співпраці stand-by. Її розмір складе 5 мільярдів доларів, і розрахована вона на 18 місяців.

Остаточне рішення про надання нашій країні фінансування має затвердити рада директорів фонду. Це вже, скоріше, формальність, але без неї грошей, на жаль, не отримати.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що перший транш за цією програмою на 1,75 мільярда доларів Україна може отримати до кінця травня. Однак до завершення місяця залишається всього лише тиждень, і зараз важко сказати, чи буде в травні прийнято рішення про кредит і перший транш.

У прес-релізі МВФ йдеться про те, що рада директорів ухвалить рішення у найближчі тижні. Раніше "Апостроф" писав, що засідання ради директорів очікується 27 травня. І, саме тому, що до останнього часу не був узгоджений остаточний текст угоди, так званий staff-level agreement, залишалося неясним, чи увійде "українське" питання до порядку денного цього засідання. Зараз шанси на це зросли, проте невизначеність зберігається.

Але в будь-якому разі тепер уже можна стверджувати, що Україна отримає фінансування МВФ. Це стало можливим завдяки ухваленому Верховною Радою і підписаному президентом Володимиром Зеленським так званому "антиколомойському" закону. Нагадаємо, саме ухвалення цього закону було головною умовою МВФ щодо надання нашій країні фінансування.

"Апостроф" раніше писав про те, що за відсутності співпраці з МВФ у національної валюти могли виникнути серйозні проблеми. Але як будуть розвиватися події в умовах надання фінансування? При тому, не тільки грошей МВФ, але також з боку Світового банку і Європейського Союзу ( ЄС надасть нашій країні 1,2 мільярда євро на боротьбу з коронавірусом).

Страховка від потрясінь

Чи позначиться це якось на курсі долара до гривні? Чи буде гривня зміцнюватися? Чи вдасться хоча б стримати девальвацію?

Експерти переконані, що завершення епопеї з МВФ сприятливо позначиться на економічній ситуації нашої країни.

"Думаю, що програма з фондом нас зможе вберегти від небажаних потрясінь. Це свого роду страховка, яка повинна бути оцінена нашими кредиторами, включаючи ті інвестфонди, які купували ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) на внутрішньому ринку", - сказав в коментарі "Апострофу" член ради Національного банку України Віталій Шапран.

Кредит МВФ зможе Україна вберегти від небажаних потрясінь (Віталій Шапран) Фото: Getty images

Нагадаємо, саме активна скупка вітчизняних ОВДП нерезидентами сприяла у 2019 році істотному зміцненню гривні. І зменшення попиту на ці папери у нинішньому році також сприяли розпочатій у березні девальвації національної валюти - якщо на початку першого весняного місяця за "зелений" давали менше 25 гривень, то вже через два тижні він коштував 28 гривень і навіть більше. У квітні, втім, курс стабілізувався на відмітці трохи вище 27 гривень/долар, а у травні - опустився нижче цієї планки.

Керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин погоджується, що програма МВФ - це позитивний сигнал для української економіки.

"Звичайно ж, воно (рішення про надання кредиту) вносить більш позитивне очікування по всій гілці прогнозів", - сказав аналітик "Апострофу".

При цьому, за словами фахівця, позитивним є саме по собі ухвалення "антиколомойського" закону, так як він значно знижує ризики для банківської системи, бюджету та інших супутніх сфер.

Інша справа, що не варто у зв'язку з інформацією про кредит чекати різкого зміцнення курсу - скажімо, до 25 гривень/долар.

За словами інвестиційного банкіра і фінансового аналітика Сергія Фурси, валютний ринок вже врахував у поточному курсі очікування від співпраці з фондом.

"Це, звичайно, позитивно, це підтримує, але це вже було в ціні", - сказав банкір "Апострофу".

Це, до речі, красномовно підтверджує міжбанківський валютний ринок, на якому 22 травня, в перший день після того, як було оголошено про досягнення угоди щодо співпраці з фондом, долар помірно дорожчав, досягнувши до кінця сесії рівнів 26,86-26,9 гривень.

Табло з курсом гривні, травень 2020 року Фото: Getty images

Таким чином, курс найближчим часом - якщо брати період в один-два місяці - збережеться на нинішньому рівні.

"Найближчим часом особливих рухів не буде, тому що поки все стабільно, у нас сприятлива ситуація в торговому балансі, також будуть заходити гроші ззовні - не тільки МВФ, але й Всесвітній банк і ЄС. Тому гривня в хорошій формі", - каже Сергій Фурса.

Помірне зниження

Але девальваційні очікування зберігаються.

"Ми перебуваємо у кризовій ситуації. Протекціоністська політика, більш низький урожай, дефіцит бюджету, дефіцит зовнішньоторговельного балансу, боргове навантаження - все це тисне на курс. І кредит МВФ знижує рівень цих ризиків, забезпечує подушку безпеки, що дасть більш стійкі позиції гривні. Але девальвація, я вважаю, все ж відбудеться. Влітку, найімовірніше, ми залишимося нижче 28 гривень/долар", - зазначив Андрій Шевчишин.

Віталій Шапран бачить ситуацію схожим чином.

"Поки ціни на нафту тримаються на низькому рівні - а це наш основний сировинний енергетичний імпорт - ситуація розвивається на користь України. Але так буде не завжди. Та й втрата 5-7% ВВП у 2020 році (такі прогнози експертів, зокрема і МВФ, - "Апостроф") не пройде для нашої країни непоміченим явищем і, звичайно, може загострити макроризики, проти яких якраз і спрямована stand-by".

Але і обвалу нацвалюти теж не буде.

"Якщо не буде якихось дурниць, зокрема, якщо не буде зірвано програму з МВФ, то курс до кінця 2020 року не повинен піти вище 30 гривень/долар, - переконаний Сергій Фурса. - Цілком реальний курс - 28-29 гривень/долар".

"Не думаю, що до кінця року ми підемо вище 29,5 гривень/долар", - сказав Андрій Шевчишин, додавши, що багато чого залежатиме від реальної економічної ситуації, як в країні, так і у світі, зокрема, і від того, чи прийде друга хвиля коронавірусу і, відповідно, чи будуть знову введені карантинні обмеження.

І, дійсно, складно прогнозувати, як ми вийдемо навіть з діючого карантину, не кажучи вже про другу хвилю.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів