RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Долар може розпочати зростання у 2022 році: експерт назвав головні причини

До кінця поточного року суттєвих змін на валютному ринку не очікується. Проте у 2022 році долар США в Україні може почати зростати. На це може вплинути кілька факторів.

Про це повідомив в ефірі телеканалу OBOZREVATEL економіст Олександр Савченко.

За його словами, спровокувати знецінення національної валюти можуть різні несприятливі фактори на кшталт сильних морозів. Багато в чому саме від їхньої наявності чи відсутності цієї зими залежить подальша ситуація на валютному ринку. У такому разі вартість долара може підвищитись до 29 гривень.

"Якщо діятимуть найнесприятливіші фактори, може бути до 29. Якщо ні, я прогнозую до кінця року 27,5 плюс-мінус одиниця, на наступний рік близько 28. Це нормально. Це в межах коливань будь-якої валюти", - уточнив економіст.

Якщо цієї зими в Україні буде період сильних морозів, державі доведеться закуповувати у великих обсягах енергоресурси. Це неминуче спровокує девальвацію гривні, застерігає Савченко.

"Коли ми почнемо дуже багато купувати? Коли прийдуть морози. Як тільки прийдуть страшні морози і ми почнемо в екстреному порядку купувати, де тільки можливо за будь-які гроші і вугілля, і газ, ринок відреагує, гривня девальвує, а долар знову почне зростати в ціні" – пояснив економіст.

Ще один можливий фактор ризику – політична чи військова дестабілізація ситуації в країні. Зокрема, йдеться про загрозу повномасштабного військового вторгнення РФ на територію України.

"Але я б не лякав людей курсом 40. Навіть коли будуть великі морози, 2-3 тижні буде девальвація – 27,5-27,6. Навіть може бути до 28. Навіть якщо будуть локальні провокації Путіна, це вплине на курс. , буде 29, 29,5”, – розповів економіст.

Раніше ми також повідомляли про те, що експерт розповів про наслідки для економіки України можливого військового вторгнення РФ.