RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Повернення до плаваючого курсу долара: коли і на скільки можуть послабити гривню

В Україні валютний курс впродовж місяця залишається стабільним через зниження панічних настроїв населення. Водночас офіційний курс все ще далекий від ринкового, через що точаться дискусії про лібералізацію курсової політики та повернення до плаваючого курсу.

"Апостроф" обговорив цю тему з керівником аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександром Паращієм та фінансовим аналітиком Андрієм Шевчишином.

Наразі розрив між офіційний курсом гривні та ринковим становить понад 20%, попри стабілізацію української валюти. Це спричиняє нові й нові дискусії, зокрема, за участі НБУ, про можливість лібералізації курсової політики аж до повернення до плаваючого курсу, як це було до повномасштабної війни.

"У травні була невдала комунікація (з боку НБУ), що стосувалася можливих послаблень на офіційному ринку, через що спостерігалася певна паніка, і протягом кількох тижнів значно зростав попит на долари", - пояснив Олександр Паращій.

Втім, фінансові експерти вважають, що НБУ найближчим часом не повернеться до плаваючого курсу. Однак Нацбанк може скоригувати нинішній курс для того, щоб він був хоча б наближений до ринкового.

"Думаю, поки що рано повертатися до плаваючого курсу, але вже назріло коригування офіційного курсу, і навіть у Нацбанку розуміють, що він не зовсім ринковий. Можна було б скоригувати його десь на 10%, і ринок це нормально сприйняв би. А взагалі бажано приблизно до 32 гривень/долар", - припустив Паращій.

Разом з цим Шевчишин переконаний, що до закінчення бойових дій в Україні Національний банк з великою ймовірністю не піде на суттєве пом'якшення валютної політики, однак він може запровадити так звану "керовану девальвацію" гривні. Наприклад, можна було б послабити офіційний курс до 32-33 гривень/долар, а то й до 35 гривень/долар у залежності від обставин.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Впаде чи зміцніє: скільки коштуватиме долар до кінця літа. "Апостроф" з'ясовував, що відбувається сьогодні на вітчизняному валютному ринку, якими є його основні тенденції, а також скільки може коштувати долар до кінця літа.