RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні можуть скасувати фіксацію курсу гривні до долара: названо головну умову

Фіксований курс гривні до долара можуть скасувати в Україні лише за умови покращення ситуації на валютному ринку та стабілізації інфляційних очікувань.

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний, інформує NV.

За його словами, це станеться не у якийсь конкретний час, а залежатиме від необхідних макроекономічних умов.

Читайте також: Чи впаде гривня нижче за "планку": прогноз курсу валют на 2023 рік

"Режим фіксованого курсу наразі залишається стійким, і відмова від нього можлива лише за умови зменшення ролі Нацбанку в балансуванні ринку та повернення здатності інфляції бути номінальним якорем для очікувань", - заявив він.

Голова НБУ наголосив, що рішення відмовитися від політики плаваючого курсоутворення та запровадити суворі обмеження на валютному ринку було прийнято у перші дні повномасштабного російського вторгнення. При цьому, їхньою метою було – захистити фінансову систему країни.

"За нашими оцінками, без фіксації курсу минулорічна інфляція була б вищою щонайменше на 8 відсоткових пунктів (тобто становила б близько 34% замість 26,6%)", - заявив Пишний.

Він також додав, що наразі ситуація "стійка та контрольована".

"В умовах втрати 30% ВВП і левової частини експортного потенціалу Національний банк балансує попит на валюту за рахунок своїх інтервенцій. Завдяки виваженій політиці та допомозі зовнішніх партнерів НБУ вдалося зберегти прийнятний рівень міжнародних резервів, які за підсумками минулого року сягнули 28,5 млрд доларів, перевищивши довоєнні показники", - додав Пишний.

Раніше ми писали, що буде в Україні з цінами, інфляцією та курсом валют у 2023 році.