RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Долар продовжив падіння: чи варто українцям скуповувати валюту

На офіційному ринку готівковий долар за тиждень здешевшав на 5 копійок, євро - на 20 копійок. Незважаючи на стабільність курсу, на готівковому ринку помітна висока активність покупців валюти.

Який прогноз курсу на поточний тиждень та чи варто скуповувати валюту, досліджував ТСН.

Читайте також: Сенат США визначився з допомогою Україні: озвучена дата голосування

За прогнозами експертів, стабільний курс збережеться ще тиждень як на безготівковому, так і на готівковому ринках. Коливання вгору-вниз можливі у межах 10 коп. в залежності від щоденного попиту та пропозиції.

Оскільки попит на валюту з боку бізнесу, перш за все імпортерів, був низький, а пропозиція її достатня, це сприяло зміцненню гривні. Експерти вважають, що така ситуація триватиме ще тиждень-два, потім держконтракти запрацюють: вже є рішення ЄС про макрофінансування і очікується таке ж рішення від США. Це приведе до зростання попиту на валюту і її поступового подорожчання як на безготівковому, так і на готівковому ринках.

Експерти стверджують, що для отримання прибутку у найближчі місяці гривня пріоритетніша, ніж долар чи євро.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пропонує найдоступніший варіант: короткострокові гривневі депозити, на три місяці під 10-12% річних. Це перевищить рівень інфляції, яка 2024 року прогнозується на рівні 8-9% і дозволить дещо заробити.

Порада президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка – інвестиції у військові облігації, вони вигідніші на 4-6%, ніж банківські депозити.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин радить не продавати валюту без крайньої необхідності, бо курс за яким її приймають банки або обмінні пункти, низький.

"Щодо купівлі валюти – курс для цього також вигідний. Але варто розуміти: прибутку доведеться чекати довго, можливо, рік і більше. Плюс "твердої" валюти – ви гарантовано забезпечуєте свої заощадження від знецінення, адже долар навряд чи дешевшатиме надалі, дно досягнуте", – зазначає експерт.

Раніше ми повідомляли, що Україна отримає від Японії 106 млн доларів: на що підуть гроші.

Вас може зацікавити:

В Україні сповільнилась інфляція: дані Держстату за січень 2024 року

Допомога Україні від США на 60 млрд: Сенат запустив процедуру, що далі

Україні продовжують надавати допомогу: що отримали ЗСУ, а чого не вистачає