RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Українцям готують кардинальні зміни в нарахуванні пенсій: що зміниться

Пенсії українців будуть прямо залежати від розміру оплати праці.

Про це пише Соцпортал з посиланням на фахівців Пенсійного фонду України (ПФУ).

Відзначається, що пенсія в Україні може бути призначена лише з легальних і офіційно задекларованих доходів.

У ПФУ підкреслили, що зараз розмір пенсійної виплати розраховується по особливій формулі, яка має відразу кілька показників: тривалість страхового стажу людини; середній заробіток; розмір середньої зарплати за три роки в Україні.

Для отримання величини пенсійної виплати необхідно всі три показника перемножити, а також помножити на спеціальний коефіцієнт, який встановлює безпосередньо ПФУ.

Як приклад: показник середньої зарплати на даний момент в країні (10 971 грн) потрібно помножити на 10 тис. грн (або будь-який інший показник заробітної плати громадянина), на кількість років стажу і особливий коефіцієнт ПФУ: 10 971 грн * 1 тис грн * 35 років (стаж) * 1% = 3494 грн

"Вартість" одного року страхового стажу становить 1 відсоток середнього заробітку громадянина України, і тому розмір пенсії для людини з 30-річним стажем становить 30 відсотків його середнього заробітку. А з поточного року пенсійні виплати призначаються із застосуванням середньої зарплати за попередні три роки і вартості одного року страхового стажу в розмірі 1 відсотка заробітку.

У ПФУ нагадують, якщо роботодавець не працевлаштовує офіційно свого співробітника, виплачуючи йому зарплату в конверті, то він автоматично позбавляє його цілого ряду трудових прав. В такому випадку українці втрачають права на основну і додаткову відпустки, на оплату лікарняного, отримання допомоги від нещасного випадку на виробництві, допомоги по безробіттю тощо.

Як повідомляв "Апостроф", в грудні 2019 року в Україні збільшать мінімальну пенсію з 1564 до 1638 грн, а максимальний - з 15,6 до 16,3 тис. грн.