RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Закупівля техніки для телеканалу "Дім": як розбазарюють бюджетні гроші

У листопаді цього року для державного телевізійного каналу "Дом", який віщає російською мовою для населення непідконтрольних територій України, здійснили закупівлю телевізійного обладнання. Державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України", до складу якого входить телеканал "Дом", підписало 19 листопада два відповідні контракти з різними іноземними виробниками. Загальна вартість цих контрактів становила 150 мільйонів гривень. Через це вибухнув справжній скандал, оскільки закупівлі було здійснено в обхід обов'язкових тендерних процедур. Експерти стверджують, що якби техніка закуповувалась на конкурсних підставах, то це обійшлося б набагато дешевше.

"Апостроф" вирішив розібратися у "схемі", як представники влади використовують телеканал "Дом", щоб наживатися на десятки мільйонів гривень за рахунок українських платників податків.

Як стверджувалося вище, конкурс із відбору постачальників дорогого обладнання проведено не було. При цьому вибір виробників у спеціалістів викликає низку питань.

Значною частиною закупленої продукції є товари канадської фірми Grass Valley. Вона виробляє відеокамери та супутнє обладнання. При цьому більшість опитаних "Апострофом" телеоператорів сказали, що або взагалі не чули про таку компанію, або, якщо чули, то зовсім незнайомі з її продукцією.

Один із фахівців (телевізійники спілкувалися з виданням на умовах анонімності з міркувань цехової етики) зазначив, що, в принципі, Grass Valley випускає хороші камери, але вони надто дорогі, а тому навіть топові українські телеканали використовують камери інших виробників.

"Якщо говорити про прямих конкурентів, то це - Sony. Також використовуються камери Panasonic", - сказав співрозмовник "Апострофа".

Крім того, як розповів виданню інший телеоператор, виходячи з технічних характеристик камер Grass Valley, для їхнього використання необхідне додаткове обладнання, яке також дуже дороге, при цьому для його обслуговування потрібно не менше двох інженерів, а також до п'яти осіб додаткового персоналу.

Скандальності цій закупівлі додає те, що в каталозі на сайті Grass Valley не можна знайти камеру GrassValley LDX 92 , яка значиться в контракті на постачання телеканалу "Дом".

Тут можливі кілька варіантів: або Grass Valley надала своєму "ексклюзивному" партнеру досвідчену модель, якої ще навіть немає в її каталозі, або із зазначенням номенклатури товару сталася прикра помилка, або... або тут виникають погані думки про бажання сховати підвищення ціни за невідомим кодом. потім відмити прибуток.

Є питання і до продукції інших компаній, чиє обладнання купили для "Дому"

Мова йде, зокрема, про фірму Vizrt, що спеціалізується на системах візуалізації та доповненої реальності.

"Один із її конкурентів - Zero Density, який, загалом, був би кращим для аналогічних цілей", - каже співрозмовник видання.

За його словами, одним із серйозних мінусів апаратури Vizrt принаймні для України є те, що в нашій країні мало фахівців, знайомих із цією технікою. До того ж, це обладнання дороге в обслуговуванні.

Що стосується звукових систем фірми Lawo, які також значаться в договорах, то багато експертів стверджують, що однозначно краще буде обладнання Yamaha.

Якщо говорити про інше обладнання, яке призначається для телеканалу "Дом", то воно, за словами фахівця, в принципі, непогане, "але не можна сказати, що найкраще, і в інших виробників можна знайти цікавіші варіанти".

Це, зокрема, стосується німецької компанії Riedel: "І з транспорту, і з матриць можна знайти більш надійне та дешеве обладнання".

Крім того, принаймні деякі товари, зазначені в контракті, коштуватимуть українським платникам податків набагато дорожче, ніж якби вони купувалися на конкурсній основі.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": "Дорогий в обслуговуванні: як через телеканал "Дім" відмивають бюджетні гроші".