RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Дефолт Росії: як США тиснуть агресора

Росія змогла відстрочити дефолт, але з огляду на анулювання Мінфіном США ліцензії, що дозволяла розраховуватися за держоблігаціями з американськими кредиторами, неминучий крах економіки РФ вже близько.

Експерти розповіли "Апострофу" про те, коли Росія не зможе платити за боргами.

"Певні шпаринки ще є. Тому питання поки що залишається відкритим, - сказав у коментарі "Апострофу" директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський. - Проте рішення США фактично повністю закриває ту можливість, яка дозволяла Центробанку Росії розраховуватися за боргами за допомогою своїх заморожених коштів. Відповідно, ймовірність дефолту тепер стає максимальною".

Дуже високий рівень ймовірності дефолту РФ прогнозує й інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса. "До цього (анулювання ліцензії Мінфіном США - "Апостроф") багато залежало від Росії, і вона вирішила не потрапляти до дефолту, а зараз це вже від них не залежить", - сказав він у розмові з виданням.

Чергові виплати за держборгом Росія мала здійснити 27 травня, тобто вже після припинення дії ліцензії. Проте РФ провела відповідні платежі на 71,25 мільйона доларів та 26,5 мільйона євро (28 мільйона доларів), тобто разом на суму близько 100 мільйонів доларів, не чекаючи цієї дати. Таким чином, якщо кредитори прийняли ці гроші до оплати, а підстав не зробити цього вони не мають, Росія знову змогла уникнути дефолту або, точніше, відстрочити його.

Проте вже в червні країна-агресор має здійснити три виплати приблизно на 400 мільйонів доларів, і з ними можуть виникнути проблеми.

"Найближчі дві виплати уряду РФ, які не здійснені до закінчення ліцензії в США, мають відбутися 23 червня 2022 року. По обох передбачено grace period 30 днів, проте є ще виплата на 159 мільйонів доларів 24 червня, grace period за якою лише 15 днів" , – сказав "Апострофу" економіст, член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран.

Таким чином, за його словами, якщо Росія не здійснить виплати 23 червня, це означатиме, що вона увійде до стану технічного дефолту. "А вже 11 липня (перший робочий день після 15 днів grace period для виплат, призначених на 24 червня - "Апостроф") дефолт перестане бути технічним", - додав експерт.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Сезон дефолтів: коли Росія не зможе платити за боргами