RU  UA

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

Всі новини

Українцям готують нові податки: чому це може спрацювати для бюджету в мінус

Збільшення податків в Україні, зокрема військового збору, яке планується найближчим часом, негативно відіб’ється на стані економіки країни і, скоріше за все, не принесе очікуваних надходжень до бюджету.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Українцям готують підвищення податків: в Раді порахували, скільки не вистачає для ЗСУ

Очікується, що незабаром уряд внесе до парламенту законопроєкт, згідно з яким, зокрема, військовий збір буде підвищено з нинішніх 1,5% до 5%.

Фактично військовий збір є частиною податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), оскільки має ту ж саму податкову базу - зарплату працівників. У разі його збільшення ми будемо сплачувати з наших доходів не 19,5% (18% плюс 1,5%), а 23% (18% плюс 5%).

За словами експерта CASE Україна Володимира Дубровського, податки на оплату праці є найбільш шкідливими для економічного зростання.

"До того ж, їх дуже важко збирати, - сказав він у коментарі "Апострофу". - Тим паче в Україні, де практикується масштабне ухилення від таких податків. До повномасштабного вторгнення близько 2 мільйонів людей отримували частину зарплати в конвертах, а 3 мільйони - взагалі працювали нелегально. І введення додаткового податку на зарплату лише збільшуватиме масштаби ухилень".

Для оптимізації підвищеного військового збору роботодавці традиційно можуть запропонувати своїм робітникам стати фізичними особами – підприємцями (ФОП), що працюють на спрощеній системі оподаткування. Але в планах уряду - поширити збільшений військовий збір і на ФОПів-спрощенців.

На думку Володимира Дубровського, це взагалі позбавлене будь якого сенсу.

"У ФОПа немає зарплати. Його дохід - це не зарплата, а оборот його бізнесу, який включає всі витрати, - каже експерт. - Таким чином, військовий збір стане фактично додатковим податком з обороту. А додаткові 5% з обороту (на додачу до тих 5%, які ФОПи вже платять) - абсолютно непідйомне для них навантаження. І це призведе лише до того, що вони підуть в "тінь". Такий досвід у нас уже є. Нагадаю, що коли Микола Азаров (колишній голова уряду та головний податківець, а нині обвинувачений у скоєні державної зради, – "Апостроф") намагався скасувати "спрощенку", Україна втратила 2,2 мільйони легальних робочих місць".

Причому для багатьох малих підприємців таке підвищення податку може стати фатальним.

"Для тих ФОПів, які надають послуги - це буде суттєвим, проте не критичним навантаженням, - сказав виданню керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський. - Певне зростання ціни зменшить попит на послуги, але радикально на їхню діяльність не вплине. Зате для ФОПів, які займаються виробництвом, новий податок призведе до значного вимивання обігових коштів і, зрештою, до закриття підприємств".

А це звичайно призведе до зменшення податкових надходжень до бюджету.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Влада готує нові податки: як не зробити українців жебраками

  • Вас також може зацікавити:

Нацбанк обмежить банківські перекази українців: названо ліміти

В Україні вже цього року подорожчають цигарки, алкоголь та паливо: заява "слуги народу"

Російські гроші для України: що не так з допомогою Заходу