RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Зовнішня торгівля

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

"Дозволить вдихнути нове життя": чому для України так важливо відновити експорт зерна

Експорт зерна для України є надзвичайно важливим, а його відсутність створює проблеми не лише для сільськогосподарських підприємств, але й для всієї держави.

Про це "Апострофу" розповів директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

За його словами, після встановлення морської блокади Україна втратила значну частину валютної виручки, яка раніше заходила в країну, при цьому потреба в імпорті залишилася достатньо високою.

"Це створює негативний зовнішньоторговельний баланс. Відповідно для забезпечення імпорту Національний банк вимушений продавати золотовалютний запас. А це, в свою чергу, тягне за собою небезпеку девальвації гривні", - пояснив експерт.

Відновлення масового експорту, на думку експерта, дозволить різко збільшити надходження валюти до України, стабілізувати гривню і пожвавити економіку, підірвану війною.

Варто зауважити, що на думку Іллі Несходовського, судна, які прямуватимуть до українських портів за зерном, не обов’язково мають іти порожняком. За умовами угоди вони не можуть перевозити зброю, проте цілком можуть використовуватися для завезення товарів невоєнного призначення.

"Україна потребує багато чого для забезпечення власної життєдіяльності. Зокрема зерновози можна було б використати для постачання автомобільного пального, що дозволило б помітно ослабити його дефіцит на вітчизняному ринку", - резюмував експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Повірити Путіну на слово: чи зможе Україна відновити морський експорт зерна