RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Україна і Польща підписали важливий газовий договір з США

Представники України, Польщі та США підписали угоду про співпрацю з метою посилення регіональної безпеки газопостачання.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Уповноважений уряду Польщі у справі стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський заявив, що метою угоди є диверсифікація постачання газу в Україну, яка в цьому є залежною від Росії. Така можливість відкриється в момент розбудови терміналу зрідженого газу в Свіноуйсьце та будівництва газопроводу Baltic Pipe, що з’єднає Польщу з Норвегією.

Відповідно до угоди, що у 2021 році Польща зможе постачати Україні 6 млрд кубометрів газу. За словами Наїмського, зараз Польща може постачати в Україну приблизно 1,5 млрд кубометрів газу.

"За два роки потужність газопорту в Свіноусті збільшиться на 50% – до 7,5 млрд. кубометрів. Завдяки цьому буде можливість приймати зріджений газ зі США, який придбає українська сторона, або Україна може купити газ у польської Нафтогазової компанії", - зазначив він.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк зазначив, що залежність від Росії має не лише економічні, але й політичні наслідки.

"Єдиний вихід - диверсифікувати постачання. Тому наступним кроком є можливість доступу до зрідженого газу з інших країн, перш за все зі США", - заявив він.

У свою чергу міністр енергетики США Рік Перрі підкреслив, що США допомагають Польщі зменшити залежність від російського газу і гарантувати постачання сировини. За його словами, за посередництвом Польщі зріджений газ може допомогти Україні уникнути загрози обмеження постачання російського газу.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", український приватний імпортер газу "Енергетичні Ресурси України" (ЕРУ) підписав контракт з польською нафтогазовою компанією PGNiG про постачання американського газу в Україну .