RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Європейський суд прийняв вигідне для України рішення по "Газпрому"

Європейський суд виніс рішення на користь Польщі в суперечці про допуск "Газпрому" до потужностей газопроводу Opal, який є сухопутним відведенням Nord Stream.

Про це повідомило Міненерго Польщі.

"Суд скасував рішення Єврокомісії, що надає російському концерне право використовувати газопровід на 100%", - говориться в повідомленні відомства.

З 2013 року "Газпром" міг користуватися 50% потужностей Opal, в 2016-му йому дозволили підключитися до 90% потужностей труби. "Нафтогаз" вже попереджав, що через це Україна може недоотримати до $ 425 млн щорічної транзитної виручки.

Глава міністерства енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевскій зазначив, що винесене судом рішення "покладе край монополії Газпрому в Європі" і не дозволить російської компанії повністю відмовитися від транзиту газу через територію України. Через обмеження на використання газопроводу Opal "Газпрому" доведеться скоротити завантаження "Північного потоку", що, за словами міністра, ймовірність виникнення серйозного газової кризи в Україні, який міг би вдарити і по інших країнах регіону, включаючи Польщу.

"Це урок для тих, хто вважає, що може працювати на європейському енергетичному ринку без дотримання його принципів", - додав міністр.

Потужність трубопроводу Opal - 36 млрд куб. м в рік, він з'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи.

Як повідомляв "Апостроф", реалізація газового меморандуму між Україною, Польщею та США можлива лише в трьох випадках : якщо між Україною і Польщею буде побудований інтерконнектор, якщо будуть збільшені потужності польського терміналу Świnoujście, і в тому випадку, якщо буде ресурс для поставок.