RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

"Нафтогаз" відповів Росії на пропозицію щодо транзиту газу: чи буде контракт

В українській енергетичній компанії "Нафтогаз" згодні укласти новий контракт щодо транзиту газу з "Газпромом" за європейськими правилами і нагадали російській стороні про борг в 3 мільярди доларів.

Про це повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

У понеділок, 25 листопада, Юрій Вітренко повідомив, що "Нафтогаз" погоджується з варіантом укладення контракту на транзит, який запропонував Віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович. "У нас немає жодного сумніву, що цей варіант відповідає як європейським правилам, так і легітимним інтересам українського і російського боку", - стверджує він.

В українській енергетичній компанії підкреслили, що якщо "Газпром" не встигне укласти довгостроковий контракт на транзит, то інший варіант повинен відповідати українському законодавству та європейськими правилами.

"Ми дотримуємося конструктивної і неконфронтаційної позиції, і тому у відповідь на пропозицію Газпрому ми нагадали про інші варіанти запобігання негативних наслідків від надзвичайних ситуацій, такі як передача газу на кордоні Україна-РФ та операції "своп", які б при цьому відповідали законодавству України та європейським правилам", - написав у соцмережі Юрій Вітренко.

У відповіді "Газпрому" українська сторона також нагадала про те, що на сьогоднішній день за остаточним та обов’язковим для виконання рішенням Стокгольмського арбітражу "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" приблизно 3 мільярди доларів США.

"Нас влаштовують кошти, але якщо "Газпром" хоче сплатити цей борг через поставки газу, ми готові розглянути таку пропозицію", - зауважили в "Нафтогазі".

Як повідомляв "Апостроф", раніше в російських медіа поширили заяву про те, що російський газовий монополіст висунув умови щодо нового контракту: відмова України і "Нафтогазу" від усіх перемог в міжнародних арбітражах та взаємне прощення вимог в нових арбітражних розглядах. Крім того, в "Газпромі" чекають відповіді української сторони щодо закупівлі російського газу у Газпрому безпосередньо з 2020 року.