RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Економічні збитки, як від війни з РФ: експерт оцінив втрати через ретроспективний перегляд "зеленого" тарифу

Удар по інвестклімату від ретроспективного перегляду "зеленого" тарифу рівноцінний втратам від війни з Росією і відкине Україну на п'ять років назад.

Про це заявив екс-глава Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, коментуючи провал в комітеті ВРУ законопроекту №2543 про добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу, пишуть "Українські новини".

"Це іміджеві втрати, ми відкатуємося мінімум років на 5, а то і більше. По суті це як війна. Ось коли у нас почалася війна з Росією, коли на нас напали, було шалене затишшя у інвестиціях. Ми чекали кожного інвестора, танцювали перед ним, щоб він повірив в Україну", - сказав Гордєєв.

На його думку, коли на Донбасі встановилося відносне затишшя і побоювання інвесторів з приводу фінансування проектів в Україні знизилися, влада не повинна допускати появи нових загроз для інвестклімату, зокрема ретроспективного зниження "зеленого" тарифу. За оцінкою екс-губернатора, таке рішення відкине Україну на п'ять років.

"Начебто стабілізували ситуацію на Донбасі, є розуміння завтрашнього дня, тобто страхування ризиків світових організацій фінансових щодо інвестування в Україну, потрібно продовжувати цю тенденцію і робити нормальний інвестклімат, зберігати його. А такими переглядами заднім числом, це мінус 5 років у розвитку інвестиційного клімату України", - підкреслив Гордєєв.

6 грудня о Верховній Раді зареєстрований проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543), яким передбачається можливість добровільного зниження "зеленого" тарифу. За словами одного зі співавторів законопроекту Лесі Василенко, проект дозволить державі дотримати зобов'язання перед інвесторами і зменшити навантаження через виплати по "зеленому" тарифу на ринку енергетики.

13 грудня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань енергетики і комунальних послуг (голова комітету - Андрій Герус) депутати з фракції "Слуга народу" відмовилися підтримати законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики". Законопроект підтримали тільки 8 з 17 нардепів, які представляють опозиційні фракції. Не підтримали законопроект депутати від фракції "Слуга народу" на чолі з головою комітету Андрієм Герусом.

12 грудня в листі на ім'я міністра енергетики Олексія Оржеля і голови профільного парламентського комітету Андрія Геруса посольства Данії, Норвегії та Швеції закликали до необхідності досягнення на законодавчому рівні компромісу в питанні "зелених" тарифів заради збереження інвестпривабливості України і продовження розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).