RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Суперечить законодавству ЄС: в Енергоспівтоваристві дали НКРЕКП рекомендацію щодо оплати за передачу електроенергії при експорті

Секретаріат Енергетичного співтовариства рекомендує Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, не затверджувати зміни до Кодексу системи передачі, які передбачають поширення тарифу на передачу для експортерів електроенергії.

Про це йдеться в листі директора секретаріату ЕС Януша Копача, передає "Інтерфакс-Україна".

"Щоб уникнути порушення договору про Енергетичне співтовариство рекомендуємо НКРЕКП не приймати проект змін до Кодексу системи передачі в запропонованій редакції, а розробити сумісну тарифну схему з підтримкою Секретаріату ЕС", - йдеться в листі для глав НКРЕКП Валерія Тарасюка і Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва.

Відзначається, що плата за передачу для експортерів електроенергії (трейдерів, постачальників і виробників) на експортні обсяги суперечить європейському законодавству. Зокрема, мова йде про ст. 41 Договору про Енергетичне співтовариство і рішення Європейського суду від 6 грудня 2018 року по справі №C-305/17 FENS, який назвав порушенням введення Словаччиною подібного тарифу на передачу для експортерів.

Згідно з проектом змін до Кодексу системи передачі, підготовленому НКРЕКП, передбачається поширення плати Оператору системи передачі, функцію якого виконує НЕК "Укренерго", на експортерів електроенергії.

НКРЕКП розпочала розгляд питання на засіданні 28 січня, продовжила 31 січня, не прийнявши рішення за підсумками і другого розгляду.