RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Шмигаль помиляється, виправдовуючи перепідпорядкування "Укргідроенерго" нормами третього енергопакету - експерт

Заява прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, що "Укргідроенерго" перепідпорядковують Кабміну в рамках виконання третього енергопакету, не відповідає дійсності.

Таку думку висловив експерт в галузі енергетики Геннадій Рябцев, коментуючи заяву Дениса Шмигаль, передають "Факти".

"До чого "Укргідроенерго" до Третього енергетичного пакету? Не розумію, як вони між собою пов'язані? Третій енергетичний пакет має на увазі, що підприємства повинні бути корпоратизовані. "Укргідроенерго" давно корпоратизоване. Є наглядова рада, правління. Якби мова йшла про "Енергоатом", я б ще міг зрозуміти, тому що "Енергоатом" - державне підприємство, що не відповідає міжнародним зобов'язанням. У чому суть - енергетичні підприємства повинні бути акціонерними товариствами. Тобто вони не можуть бути держпідприємствами. Так, вони можуть бути акціонерними товариствами, на 100% належать державі, - тут обмежень немає. Але коли мова йде не про держпідприємства, а корпоратизовані... Я, чесно кажучи, не знаю, що прем'єр мав на увазі", - заявив Геннадій Рябцев.

На думку експерта, метою передачі "Укргідроенерго" в управління Кабінету міністрів може бути подальша "передача" державної компанії приватним комерційним структурам.

"Не виключено, що це робиться для того, щоб віддати контроль над "Укргідроенерго" комусьще. Кому - не знаю. У нас часто відбувається так, що спочатку підприємство корпоратизується, частина акцій передається комерційній структурі, потім структура захоплює керівництво, проводиться додаткова емісія акцій. І виявляється, що у держави взагалі нічого немає", - прокоментував ситуацію Геннадій Рябцев.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що перепідпорядкування "Укргідроенерго" Кабінету міністрів проводиться на виконання вимог Третього енергопакету.

Міністр енергетики Ольга Буславець дала зрозуміти, що не поділяє намірів прем'єра Дениса Шмигаля забрати під пряме управління Кабміну компанію "Укргідроенерго". Таке рішення може бути прийнято в інтересах іншого гравця ринку - бізнесмена Ріната Ахметова, пишуть "Українські новини".

"Укргідроенерго" є ключовим учасником ринку електроенергії для забезпечення поставок електроенергії населенню в ранкову і вечірнюгодину-пік. Перше півріччя компанія закінчила з чистим прибутком 1,3 млрд грн і заплатила в бюджет 1 млрд грн дивідендів. Інші держкомпанії енергосектору показують негативні результати. Збиток "Укренерго" склав 18 млрд грн за перше півріччя, НАЕК "Енергоатом" - 2,65 млрд грн, "Центренерго" - 493 млн грн.