RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Обсяги на АЗС скоротяться на половину: чи впорається Україна з дефіцитом бензину

Білорусь перекриває поставки бензину А-95 в Україні - українській стороні потрібно терміново шукати заміну цьому ресурсу.

Про це пише "Апостроф".

"Брак 50% поставок не може пройти для ринку безслідно", - заявив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

У зв'язку з цим, він не виключив, що на ринку може утворитися дефіцит бензину.

"Стратегічні партнери" України не вперше раптово перекривають поставки нафтопродуктів в нашу країну. Так, у квітні російська держкомпанія "Роснефть" припинила поставки дизпалива в нашу країну. А це, нагадаємо, близько чверті всього ринку дизпалива України.

Проте держава змогла врятувати ситуацію, і дефіциту дизеля не виникло. А вже в кінці травня поставки відновилися - російського монополіста замінила азербайджанська компанія SOCAR, яка і без цього була досить добре представлена на українському ринку нафтопродуктів.

Однак чи можна оперативно вирішити ситуацію в нинішньому випадку? Йдеться про необхідність знайти приблизно 50 тисяч тонн бензину А-95 в місяць.

"Ніякої трагедії для ринку я не бачу, він достатньо диверсифікований", - сказав Леонід Косянчук.

Він попередив, що в певний період можливе утворення ситуативного дефіциту і, як наслідок, стрибок цін.

За словами експерта, слід поспішити перебудувати канали поставок на море і підготувати інфраструктуру з прийому палива.

Косянчук відзначив, що залізниця - слабка ланка. Ймовірно, вона буде не в змозі оперативно вивезти такий обсяг.

"Без моря не обійтися, - погодився Сергій Куюн. - Я навіть не пам'ятаю, коли в останній раз ця марка приходила морем, - написав він у Facebook. - Думаю, вигребемо!"

Але розраховувати потрібно не тільки на імпорт, але і на внутрішнє виробництво. Тим більше, що українські виробники, зокрема, Кременчуцький НПЗ, вже заявили про готовність оперативно збільшити випуск бензину А-95.

Експерт Олександр Сіренко упевнений, що в результаті демаршу білорусів українські виробники повернуть собі лідируючі позиції на вітчизняному ринку.

За словами Леоніда Косянчука, Кременчук зараз завантажений менш ніж на третину: "Колись він переробляв 600-800 тисяч тонн на місяць, сьогодні переробляє менше ніж 200 (тисяч тонн)".

Сіренко спрогнозував незначне зростання оптових цін на бензин через те, що українські підприємства будуть змушені в авральному порядку нарощувати виробництво.

"Але на цінах на українських АЗС ситуація, швидше за все, не відіб'ється. Так що кінцевий споживач цих проблем навіть і не помітить", - резюмував експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Бензин від Луки: чим загрожує Україні паливне ембарго Білорусі