RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Примус до газу: навіщо Путіну криза з "блакитним" паливом в Європі

Президент РФ Володимир Путін вдало використав нинішню газову кризу в Європі, щоб добитися укладання довгострокових контрактів на поставку "блакитного" палива якомога більшій кількості країн ЄС.

Про це в коментарі "Апострофу" розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

За словами експерта, в Москві не хочуть ні Третього енергетичного пакета, ні розвитку конкуренції, ні спотового ринку. Тому в Росії роблять все, щоб і ціни були вищими, і щоб була можливість впливати на європейські країни в тому числі і політично.

"Країни, які купують природний газ, навпаки, прагнуть до розвитку ринку, щоб була більша конкуренція, щоб ціни були нижчими. Тому тут постійно відбувається така боротьба між виробниками і споживачами", - заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова.

На його думку, зараз дуже важко змусити європейські країни піти проти своїх інтересів. Як приклад він навів позицію Будапешта, який відмовився від транзиту російського газу по території України.

"Угорщині, я думаю, просто запропонували більш хорошу ціну, аніж вона реально існує на ринку, і в першу чергу через те, що у "Газпрому" була мета обійти Україну, а ціна при цьому була вторинною. Тому Угорщина зіграла на нездоровій пристрасті Росії будь що обійти Україну і уклала контракт, вигідний в передусім угорцям", - додав Омельченко.

Більше читайте в статті на "Апострофі": Газова камера: як Путін хоче підсадити Європу на контрактну "голку"